Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Kamertekort

Het aantal buitenlandse studenten groeit en voor projectontwikkelaars is het door de hoge grondprijzen onvoordelig om studentenwoningen te bouwen. Daardoor is er een groot tekort aan studentenkamers en een oplossing daarvoor lijkt niet dichtbij.

12.000 woningen te weinig

In de regio Amsterdam is een tekort van 12.000 studentenkamers, zo bleek in 2017 uit een groot onderzoek van de Landelijke Studentenvakbond, Kences (het kenniscentrum studentenhuisvesting) en Vastgoed Belang (de branchorganisatie voor particuliere vastgoedeigenaren). Sindsdien is het alle hens aan dek in de hoofdstad. Zo werd bijvoorbeeld de Coalitie Kennisstad werd opgericht. Dat is een overkoepelend overleg van de gemeente, studentenhuisvesters en universiteiten en hogescholen. Zij berekende dat er tot 2025 ieder jaar 2.000 extra woningen zijn voor studenten. ‘Eerlijk: met internationalisering worden de tekorten alleen maar groter’.

Internationals ongelukkig in Daalwijk en op Spinozacampus

De UvA bemiddelt tussen internationale studenten die een woning zoeken en studentenhuisvesters. Veel internationale studenten kan ze een aanbod doen dat internationale studenten van uit hun thuisland accepteren. Daardoor weten ze niet in wat voor een wijk ze terechtkomen. In de Daalwijkflat in Zuidoost klagen studenten over overvallen, kapotte voordeuren en sketchy people en er vloog zelfs een kogel door het raam van een studentenhuis. Op de Spinozacampus, daar niet ver vandaan, spreken studenten over ‘multiple stabbings, shootings, stalking & assaults’. Toch worden er dit jaar weer internationale studenten gehuisvest. ‘Veiligheidsgevoel en veiligheidsfeiten zijn twee verschillende dingen.’

Een campus in Almere

Het gebrek aan ruimte en de hoge grondprijzen leiden ertoe dat de studentenhuisvesters willen uitwijken. Een corporatie wil samen met de UvA bijvoorbeeld een grote campus in Almere bouwen voor internationale studenten. Daar is naast het station plek voor duizenden studentenwoningen. Er moet echter wel samengewerkt worden met de Almeerse gemeenteraad, en die wil het liefst iets in ruil voor haar grond.

tijdlijn
Doe mee:
Help ons het dossier up to date te houden, draag bij aan dit dossier.