Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Asva
actueel

Nieuwe Asva-voorzitter: ‘Iedereen verdient een kamer in Amsterdam’

Sterre van der Hee,
18 juli 2017 - 14:01

De Asva heeft gisteravond een nieuw bestuur gekozen. UvA-student Tammie Schoots (22) is voorgedragen als nieuwe voorzitter. ‘Studeren moet voor iedereen mogelijk zijn.’

Schoots is daarmee de opvolger van Henriëtte Hoogervorst. Verder bestaat het nieuwe bestuur, dat nu wordt ingewerkt en in september start, uit Robert Boemen (researchmaster geschiedenis, UvA), Fiere Bonnerman (bachelor bedrijfskunde-management, economie & recht, HvA), Yvonne Drijver (bachelor culturele antropologie/ontwikkelingssociologie, VU) en Lydia Wolfs (master Management, Policy Analysis & Entrepeneurship, VU).

Foto: Tammie Schoots

Schoots wil zich vooral inzetten voor kwalitatief goed onderwijs en meer en betere studentenhuisvesting. ‘Er is een huizentekort en de prijzen zijn hoog. De student delft telkens het onderspit door de bezuinigingen van het kabinet. Het is tijd voor tegengas: iedereen verdient een kamer in Amsterdam.’ Met oog op de naderende gemeenteraadsverkiezingen wil Schoots ook kijken naar de mogelijkheid om meer verbinding te zoeken tussen UvA, HvA en de gemeenschap.

 

Toegankelijkheid

Haar idealen had ze al vroeg, zegt Schoots. ‘Ik ben opgegroeid in een wijk met veel problematiek. Mijn gezin leefde van een minimumloon. Het was een privilege om in Amsterdam te kunnen studeren, maar door de hoge werkdruk en weinig financiële zekerheid zag ik talentvolle jongeren uitvallen. Ik besefte toen hoe belangrijk goede begeleiding is. Studeren moet voor iedereen mogelijk zijn.’

‘Door de hoge werkdruk en weinig financiële zekerheid zag ik talentvolle jongeren uitvallen’

Volgend jaar neemt Schoots een tussenjaar om zich volledig op het Asva-voorzitterschap te focussen. ‘Ik heb mijn hele rooster vrijgemaakt – Asva is het belangrijkste. Een jaar is kort. Ik heb veel zin om met het nieuwe bestuur voor studentenbelangen te gaan vechten.’ Schoots is ook actief voor SP-jongerenorganisatie Rood en stond op nummer 5 van studentenpartij De Decentralen.

 

Het vorige bestuur bestond naast voorzitter Henriëtte Hoogervorst uit Ruben Neuhaus, Roos van Dalen, Annelieke Müller, Renske Hagen en Esther Baar.