Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Elsie Vermeer
actueel

Almere krijgt honderden studentenwoningen voor UvA-studenten

Dirk Wolthekker,
28 september 2021 - 14:31

De besturen van UvA en VU en van verschillende hogescholen in Flevoland en Overijssel hebben een convenant getekend met de gemeente Almere voor de bouw van 1.250 studentenwoningen in de polderstad. Daarvan zijn er 375 voor internationale studenten van de UvA.

De UvA-studenten moeten nog wel even geduld hebben, want hun woningen worden pas gerealiseerd in 2026. Van het totaal aantal woning dat zal worden gebouwd zijn er 750 voor hogeschoolstudenten en 500 voor studenten van UvA en VU, volgens de verdeling 375 (UvA) en 125 (VU). De woningen in Almere zullen worden gebouwd door Duwo en zijn ingebed in een binnenstadcampus waar ook voorzieningen op het gebied van sport, cultuur, entertainment en horeca zullen worden gerealiseerd, zo staat in het convenant.

 

Tekort van vijfduizend

Volgens tellingen van de Metropoolregio Amsterdam, waarin diverse gemeenten informeel met elkaar samenwerken, kent de regio momenteel een tekort van zo’n 5.000 kamers voor studenten van verschillende onderwijsinstellingen. Dit tekort zal de komende jaren verder toenemen als er niet wordt gebouwd. Dat wordt volgens UvA-bestuurder Jan Lintsen vergemakkelijkt doordat de handen nu ineen worden geslagen.

 

In een reactie zegt hij: ‘Het studentencomplex dat nu in Almere gebouwd gaat worden, is een goed voorbeeld dat onze samenwerking vruchten afwerpt.’ Volgens hem zal terugdringing van het tekort de komende jaren hoog op de agenda blijven van de onderwijsinstellingen. ‘Het is ons gezamenlijk belang om in de hele Metropoolregio Amsterdam meer betaalbare woningen voor studenten beschikbaar te krijgen.’ De plannen zullen de komende periode verder worden uitgewerkt.

‘Het is een mooie start, maar niet meer dan een start’

Niet in verhouding

De net aangetreden voorzitter van de centrale studentenraad Manish Jhinkoe-Rai is blij met het convenant, al zegt hij erbij dat 375 woningen ‘niet in verhouding’ staan tot het bestaande tekort aan studentenwoningen. ‘Het is een mooie start, maar niet meer dan een start. Er moeten nog veel meer woningen komen. Dat de woningen vooral gaan naar internationals, dat kan ik op zich begrijpen, maar er moet ook flink worden bijgebouwd voor Nederlandse studenten. De UvA groeit en daarmee groeit ook de behoefte aan woningen. Het zou pas een echte goede ambitie zijn als over vijf jaar niet alleen die 375 woningen zijn gebouwd, maar dat iedere student de beschikking over een woning heeft.’