Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Van der Pol | Internationale melkkoe
Foto: Maaike Kooijman
opinie

Van der Pol | Internationale melkkoe

Linda van der Pol Linda van der Pol,
26 januari 2017 - 13:42

Plots stond ik als nieuwbakken archeoloog een berg gruis weg te hakken in een post-apocalytisch Amsterdam. De teleurstelling was groot toen mijn beiteltje de gele letters van The Student Hotel tevoorschijn haalde: was ik maar op Artis gestuit, of op de pepernotenwinkel.

 

Toch kroop ik naar binnen. Ze waren er nog, tientallen short term studenten, zijhet versteend. Een aantal lag letterlijk krom, eentje stond sinds tweeduizend jaar in beerpong-positie. Hij zag er gelukkig uit. Zou hij weten dat hem feitelijk een poot werd uitgedraaid?

 

Wat kan de nacht, als de wekker allang is afgegaan, toch een trap na geven: in mijn laatste minuutjes slaap kruiste mijn (nog te schrijven) essay over archeologisch erfgoed met mijn zoektocht naar een slaapplek in het buitenland.

 

Afgelopen week werd er in Crea gedebatteerd over de Nederlandse Student Hotels, waar de LSVb zich roerde: de huur is er te hoog, bewoners (eigenlijk: hotelgasten) genieten geen huurbescherming. Eigenaar Frank van Uffen verdedigde zich eerst door te stellen dat het hotel zich richt op ‘de rijkere student’ – later zei hij: ‘De internationalisering zorgt voor een heel nieuwe doelgroep. De vraag zal blijven bestaan.’

De prijs vloog omhoog: van 88 euro per maand voor een gedeelde kamer – een prijs die blijft gelden voor locals – naar 210. De borg: 100 euro voor Esten, 630 voor de rest

Zeker op een markt als de Amsterdamse hebben uitwisselingsstudenten weinig keus: vraag 1.000 euro per maand en ze blijven komen.

 

Toch is de internationale melkkoe niet voorbehouden aan Nederlandse ondernemers. Zelf studeer ik aankomend semester in Estland: met een totaal inwonertal van 1,3 miljoen, één der dunstbevolkte en huurtechnisch goedkoopste landen van Europa.

 

Daar hernoemde studentenhuisvester Tartu Üliõpilaskuüla een paar gangen in een bestaand complex kortgeleden tot Student Hostel, speciaal voor de international. De prijs vloog omhoog: van 88 euro per maand voor een gedeelde kamer – een prijs die blijft gelden voor locals – naar 210. De borg: 100 euro voor Esten, 630 voor de rest.

 

Ik, Nederlander met een Erasmusbeurs, ben daar een rijke student. Ik weiger om uitgeknepen te worden, just because: vooralsnog blijf ik bij m’n principes. Dinsdag zet het vliegtuig me om middernacht af in een bevroren Baltisch landschap. De beitel smokkel ik mee – ijsvissen is vast een goed begin.

website loading