Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Folia’s survivalgids: hoe vind ik een kamer in Amsterdam?
Foto: Amaury Henderick (Unsplash)
actueel

Folia’s survivalgids: hoe vind ik een kamer in Amsterdam?

Iris Kok Iris Kok,
30 augustus 2021 - 15:22

Hoe kom je als kersverse student het eerste studiejaar door? In deze serie delen ervaringsdeskundigen Iris Kok en Nadia Murady alle ins- en outs die je moet weten als eerstejaarsstudent en hoe zij het studeren aan de UvA hebben ervaren. Deze keer: hoe vind je een kamer in Amsterdam?

Hoi, ik ben Iris (26 jaar) en sinds de zomer van 2020 afgestudeerd van de UvA. Ik heb zes jaar lang aan de Faculteit der Geesteswetenschappen gestudeerd: namelijk de bachelors Duitse Taal & Cultuur en Literatuurwetenschap. Daarna heb ik de Master Comparative Literature (Literary Studies) afgerond. Van 2016 tot 2019 woonde ik op kamers in Amsterdam. Nu woon ik weer bij mijn ouders en heb ik een studieschuld van 35.672 euro. Door extra aflossen staat mijn studieschuld inmiddels op 33.000 euro.

 

Dat het lang kan duren voor je een kamer hebt gevonden in Amsterdam ondervond ook ik toen ik begon met zoeken. En eerlijk gezegd ging het vinden van mijn kamer met meer geluk dan wijsheid. Na vele bezichtigingen waarbij ik niet op nummer één eindigde, was het na bijna anderhalf jaar mijn beurt. Ik was nummer negen in de wachtrij geworden en werd uitgenodigd voor een bezichtiging in Amsterdam-Oost, het complex Zuiderzeeweg met zelfstandige woningen. De nummers één tot en met tien werden uitgenodigd om te komen kijken.

Eerste hulp bij het vinden van een kamer
  • Als eerstejaars student van de UvA, of als je heel ver weg woont kun je recht hebben op voorrang bij het vinden van een kamer. En wellicht een beetje laat, maar je kunt je vanaf je zestiende al inschrijven bij de websites Studentenwoningenweb of Room. Daardoor bouw je meer wachttijd op.
  • De UvA heeft een eigen Kameractie en Asva Studentenunie verloot ook kamers.
  • Vertel aan iedereen die je kent, ook via sociale media, dat je op zoek bent naar een kamer. Vaak vind je via via een kamer en wie weet heb je de woningzoekwebsites daardoor helemaal niet nodig.
  • Bedenk van tevoren wat je wil. Wil je juist wel of geen huisgenoten en hoe ver wil je vanaf je onderwijsinstelling wonen? De UvA heeft meerdere campussen, dus het is handig om te kijken waar je je meeste colleges gaat volgen, en of daar een wooncomplex dichtbij zit.
  • Bekijk altijd of je recht op huurtoeslag. Dat kan de huur flink verlagen.

Van 9 naar 5

Een dag voor de bezichtiging, werd deze geannuleerd omdat de huidige bewoonster ziek was. Bij woonstichting de Key is het gewoon dat de huidige bewoner zelf de bezichtigingen deed. Doordat mensen zichzelf verwijderden uit de wachtlijst omdat ze iedere week een beperkt aantal reacties of bezichtigingen open mag hebben staan, steeg ik al snel naar plek 5.

 

Op de dag van de bezichtiging was ik inmiddels al nummer 2. Toen mijn moeder en ik aankwamen zagen we een andere studente wachten voor de kamer, en ik baalde want dat zou vast de nummer één zijn. Omdat we veel te vroeg waren gingen we wat drinken bij een studiegenoot die toevallig eerder die zomer al op het complex was komen wonen. Zij vroeg wanneer ik eventueel zou kunnen verhuizen en om dat te checken logde ik in op de website van Studentenwoningenweb. Daar zag ik dat mijn profiel was geblokkeerd. Ik wilde al pissig worden maar toen zag ik het ineens: ik was nummer 1 geworden!

 

De studente die we hadden zien wachten voor de kamer was niet de nummer één maar de huidige bewoner. De persoon die op nummer één had gestaan had zijn of haar reactie verwijderd en daardoor was ik die ochtend de nummer één geworden. Na een uitgebreide bezichtiging accepteerde ik de kamer en die zomer woonde ik voor het eerst op mezelf op kamers in Amsterdam.

website loading