Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Kinga Cichewicz (cc, via Unsplash)
actueel

Studentenbonden, universiteiten en hogescholen: bouw fors meer studentenwoningen

Sterre van der Hee,
11 december 2020 - 13:20

De coalitie Kennisstad, een koepel van Amsterdamse onderwijsinstellingen, studentenvakbonden en woningcorporaties De Key en Duwo, roept de gemeente op meer studentenwoningen te bouwen op en rond universiteitscampussen, rond metrolijnen en op specifieke studentencampussen in Amsterdam en Almere. Ook moet het openbaar vervoer verbeterd worden. 

Dat schrijft de Coalitie in een deze week verstuurde brief met een position paper, gericht aan de Amsterdamse wethouders Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling; GroenLinks), Laurens Ivens (Wonen; SP) en Victor Everhardt (Financiën en Economische Zaken; D66). In het paper pleit de Coalitie voor het waarborgen van de stedelijke toegankelijkheid voor studenten en promovendi. ‘Er zijn nu te weinig mogelijkheden voor afgestudeerden en promovendi om door te stromen naar betaalbare (jongeren)woningen van corporaties. [...] Het niveau van universitair onderzoek is afhankelijk van de mogelijkheden om talentvolle PhD-ers en andere onderzoekers huisvesting aan te bieden.’

‘Volgens de Coalitie is het aantal van 9.400 woningen, dat was vastgelegd in een convenant voor 2022, niet hoog genoeg’

Meer woningen

De Coalitie wil meer en betaalbare studenten- en starterswoningen in en rond Amsterdam, omdat het aantal van 9.400 woningen dat was vastgelegd in een convenant voor 2022 (pdf) onvoldoende zou zijn. De Coalitie stelt daarom voor nieuwe woningplannen te maken op en rond universiteitscampussen (bij de Vrije Universiteit, de Knowledge MileDe Knowledge Mile is een gebied in Amsterdam dat loopt van het Amstelplein tot de Nieuwmarkt. en het Amsterdam UMC), rond metrolijnen (de Ringspoorzone in Nieuw-West, de Noord-Zuidlijn in Noord en de Geinlijn in Zuidoost) en bij specifieke studentencampussen zoals Uilenstede, maar ook in Almere of in randgemeenten.

 

Aanwezigheid van studenten vergroot de leefbaarheid van buurten en van het voorzieningenaanbod, aldus de Coalitie. De koepel schrijft niet hoeveel woningen precies gebouwd moeten worden, maar verwijst hiervoor naar de Apollo Monitor Studentenhuisvesting

 

De koepel wil verder dat de gemeente investeert in goed, betaalbaar openbaar vervoer naar randgemeenten als Hoofddorp, Zaanstad en Purmerend. ‘Geef studenten eindelijk een mogelijkheid om dag en nacht in de metro te stappen naar creatieve hotspots in stad en regio.’ De Coalitie hoopt dat de gemeente de voorstellen meeneemt in de omgevingsvisie voor 2050 voor Amsterdam, waarin doelstellingen voor de toekomst van de stad worden vastgelegd.  

 

Coalitie Kennisstad

De Coalitie Kennisstad bestaat uit de UvA, de Vrije Universiteit, de Hogeschool van Amsterdam, Hogeschool Inholland, de Gerrit Rietveld Academie, de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten, Hotelschool The Hague, studentenvakbonden SRVU en Asva en studentenhuisvesters Duwo en De Key. 

 

Bekijk hieronder het position paper.