Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Koen Bootsma (Unsplash)
actueel

UvA wil 375 internationals gaan huisvesten in Almere

Henk Strikkers,
19 november 2020 - 08:31

De UvA gaat 375 studentenkamers voor internationale studenten reserveren in een nieuw te bouwen studentencomplex in Almere. Dat staat in een convenant dat de gemeente Almere, de UvA, de VU en Hogeschool Windesheim waarschijnlijk binnenkort ondertekenen.

Het nieuw te bouwen studentencomplex wordt gebouwd op een parkeerplaats nabij station Almere Centrum en zal tussen de duizend en vijftienhonderd woningen krijgen. Daarvan reserveert de UvA er 375, de VU er 175 en in de overige woningen komen waarschijnlijk studenten van Hogeschool Windesheim te wonen.

 

Geen UvA-onderwijs

De universiteit kijkt door de krappe woningmarkt en de hoge grondprijzen in de hoofdstad al langer naar plekken buiten Amsterdam om internationale studenten te huisvesten. Almere is de eerste locatie waar de UvA meewerkt aan de bouw van studentenwoningen. De UvA betaalt overigens niet mee aan de bouw.

Mogelijk komt er ook een bieb of een sportvoorziening in Almere

Mogelijk komen er ook enkele faciliteiten op de campus, zoals ‘studieplekken, sportvoorzieningen, ontmoetingsplekken, of een bibliotheek,’ vertelt een woordvoerder. Daarover spreekt de UvA nog met de VU en Windesheim. Wel verzekert ze dat er geen UvA-onderwijs aangeboden zal worden. Daar hoopte de Almeerse gemeenteraad eerder wel op.

 

Beter openbaar vervoer

De UvA en de VU zijn ook in gesprek over verbetering van het openbaar vervoer van de campus in Almere naar Amsterdam, zoals ‘meer treinen, latere treinen, of een busverbinding’. Daarover zijn nog geen afspraken in zicht, zegt de woordvoerder.

 

De UvA, de VU en Windesheim zijn al akkoord gegaan met het convenant. In Almere moet de gemeenteraad daar nog over vergaderen. Als de raad instemt zal het convenant nog ondertekend worden.