Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Folia
actueel

Studentenclubs houden ‘kippenhokactie’ tegen hoge huurprijzen

Sterre van der Hee,
26 augustus 2020 - 15:18

Verschillende studentenclubs protesteerden woensdagmiddag bij het HvA-gebouw aan het Rhijnspoorplein tegen hoge huurprijzen. De actie, geïnitieerd door de Landelijke Studentenvakbond (LSVb), de Asva studentenunie en vakbond FNV Young & United, was onderdeel van de #nietmijnschuld-campagne voor afschaffing van het leenstelsel. 

Een tiental actievoerders bouwde woensdagmiddag een ‘kippenhok’ – een paar vierkante meters afgezet met gaas – en liepen rond met borden waarop de gemiddelde kamerprijs te zien was. ‘In Amsterdam krijg je een studieschuld van tienduizenden euro’s om een kippenhok te huren. Je moet immers geld lenen om de kosten te dekken,’ zegt UvA-student Pepijn de Reus (bèta-gamma), die ronddrentelt met een rollator en een mondkapje op. Zelf betaalt hij 520 euro per maand voor 10 vierkante meter in Amsterdam Zuidoost. ‘Op Facebook komen soms ook soortgelijke kamers voor 800 euro voorbij, dat is belachelijk.’ 

‘Studenten sluiten als het ware een lening op hun toekomst af. Bizar’

De rollator ‘moet duidelijk maken dat studenten tot hun zestigste een schuld moeten afbetalen om hun studentenkamer te financieren’, zo communiceerden de organisaties vooraf. De bonden willen dat kamerprijzen naar een betaalbaarder niveau worden gebracht, aldus LSVb-voorzitter Lyle Muns. ‘Studenten sluiten als het ware een lening op hun toekomst af. Bizar. We willen niet dat studenten zich in de schulden moeten steken om huisjesmelkers te sponsoren.’ De clubs pleiten dan ook voor terugkeer van de basisbeurs. 

 

Eerder deze week voerden de studenten actie in Groningen, en in Wageningen, waar ze koepeltentjes opzetten om duidelijk te maken hoeveel een student daarvoor zou moeten betalen. Donderdag bouwen ze kleine studentenhuisjes op Plein ’44 in Nijmegen.