Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Laura ter Steege
actueel

Waarom de containers aan de Wenckebachweg nog steeds op hun plek staan

Laura ter Steege,
26 december 2019 - 08:47

Op 31 oktober moesten alle bewoners van het studentencomplex op de H.J.E. Wenckebachweg hun container verlaten. Enkele weken later staan de containers nog altijd op hun plek. ‘We kijken nu of we 210 woningen kunnen herbouwen binnen de ring van Amsterdam, die zouden dan specifiek aan UvA-studenten worden aangeboden.’

Na meer dan tien jaar worden alle containerwoningen op de H.J.E. Wenckebachweg verwijderd. In 2017 werden al 250 van de 1.000 containers weggehaald om plaats te maken voor een weg die nodig is om de bouw van het Bajeskwartier mogelijk te maken en nu moeten ook de andere containers eraan geloven. In mei 2020 moet de grond door woonstichting de Key helemaal leeg worden opgeleverd aan gemeente Amsterdam.

 

‘Het leegmaken van het terrein is een flinke klus waar tijd voor nodig is,’ aldus Vincent van der Horst, communicatieadviseur bij De Key. ‘De units worden door de leverancier weer zorgvuldig gedemonteerd: alle kabels en buizen worden voorzichtig losgemaakt zodat alle onderdelen weer bruikbaar zijn. Na het weghijsen van de units worden dan bijvoorbeeld kabels en buizen uit de bodem en funderingsbalken weggehaald.’

 

Volgens Van der Horst zijn alle containers teruggekocht door de leverancier van de woonunits, zoals afgesproken aan het begin van het project. Of de containers binnenkort weer bewoond zullen gaan worden is daarom aan de nieuwe eigenaar: Tempohousing. ‘De 250 woonunits van de eerste lichting staan nu op het Suikerunieterrein in Groningen en worden daar via de universiteit verhuurd aan internationale studenten,’ vertelt Quinten de Gooijer van Tempohousing.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Laura ter Steege
De voormalige horecazaak en supermarkt de Keet aan de H.J.E. Wenckebachweg liggen er vervallen bij

De overige 750 containers zullen nu eerst worden gerenoveerd. ‘Wij zullen per container kijken wat er nodig is om ervoor te zorgen dat ze zeker nog twintig jaar mee kunnen,’ aldus De Gooijer. Waar de containers vervolgens terecht zullen komen is nog niet bekend, hierover is Tempohousing momenteel met diverse partijen in gesprek. Er is volgens De Gooijer voldoende interesse in de wooncontainers, omdat ze geschikt zijn voor studenten, statushouders, starters en zelfs als hotel. De kans is groot dat de containers op verschillende plekken in het land terecht zullen komen. ‘We kijken nu of we 210 woningen kunnen herbouwen binnen de ring van Amsterdam, die zouden dan specifiek aan UvA-studenten worden aangeboden. Maar het is nog even afwachten of dit plan ook daadwerkelijk door zal gaan,’ aldus De Gooijer.

 

Dat het terrein aan de H.J.E. Wenckebachweg in mei 2020 leeg zal worden opgeleverd, betekent niet dat er meteen nieuwe woningen zullen worden gebouwd. ‘In het hele gebied wordt de komende jaren veel gebouwd. Maar de bouw van nieuwe woningen op de plek van de containers zal naar verwachting pas in 2023 van start gaan,’ vertelt omgevingsmanager Lisa Gieling. ‘Deze bouw zal waarschijnlijk een paar jaar duren.’ Het zal dus nog jaren duren voordat het gebied opnieuw bewoond zal worden.

 

De plannen over hoe de buurt er in de toekomst uit zal zien zijn gedurende zes weken op te vragen bij de gemeente.