Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Gerard Stolk (cc, via Flickr)
opinie

‘De huisvestingsverordening is een broodnodige stap in de strijd voor betaalbaar wonen’

Laurens Ivens,
19 december 2019 - 10:48

‘Kamerverhuur kan ontzettend lucratief zijn, en we zien de afgelopen jaren dat meer en meer huizen worden opgekocht door beleggers om kamergewijs te verhuren,’ schrijft wethouder Laurens Ivens. De vergunningsregels in zijn nieuwe Huisvestingsverordening zijn nodig, zegt hij. ‘Deze nieuwe regels zijn nodig om de woningvoorraad te beschermen.’

Een goede en betaalbare woning is zorg nummer 1 van Amsterdammers. Alleen met veel geld, veel wachttijd en/of heel veel geluk kom je als beginner aan een plekje om te wonen. En vaak is de zorg dan nog niet voorbij. Tijdelijke huurcontracten, schimmige onderhuurconstructies, of krakkemikkig onderhoud zorgen ervoor dat veel jonge Amsterdammers de stress van de woningcrisis ervaren.

 

Extra woningen

De eerste oplossing voor dit probleem is bijbouwen. En dat doen we. Toen ik in 2014 wethouder werd, was er ook al een enorm tekort aan jongeren- en studentenwoningen. Maar liefst achtduizend woningen moesten er komen voor alle studenten en jongeren die in Amsterdam wilden wonen. In de vier jaar daarna zijn er meer dan elfduizend woningen opgeleverd om aan deze vraag te voldoen. In 2018 bleek het tekort niet opgelost, maar juist opgelopen tot 9.400 woningen. In 2018 hebben we daarom plannen gemaakt om de komende jaren nog 10.500 woningen in Amsterdam en de omliggende regio te bouwen. Dit geeft aan dat, terwijl we veel bijbouwden, de studenten uit de bestaande woningen werden verdrongen. Daar waren de prijzen omhoog geschoten naar bedragen die studenten vaak niet meer kunnen opbrengen. Het is daarom noodzakelijk om het hele systeem, waarin verhuurders kunnen doen wat ze willen en hun huurders daar de dupe van zijn, aan te pakken.

‘Met de nieuwe regels wordt het voor een huisbaas veel moeilijker om huurders op straat te zetten’

Daarom wordt er op dit moment gewerkt aan het aanpassen van de Amsterdamse woonregels. In de nieuwe Huisvestingverordening zetten we een rem op het gebruik van woningen voor de toeristenindustrie, geven we Amsterdamse jongeren, onderwijzers en verplegers voorrang op de huizenmarkt. Ook houden we de woningvoorraad in balans door een verdere groei van verkamering van woningen te reguleren en verbeteren we de rechtspositie van kamerhuurders. Want met een individueel huurcontract, staan ze sterker tegenover hun huisbazen.

 

Studenten zonder rechten

Die maatregelen zijn hard nodig. De afgelopen jaren ben ik bij veel studenten en jongeren langs geweest die een woning delen en die slachtoffer zijn van huisjesmelkers. Voor veel jonge mensen, zeker afgestudeerden die geen campuscontract meer krijgen, is dit de enige manier om aan woonruimte te komen. Maar veel huisbazen maken daar grof misbruik van. Ze vragen enorme bedragen voor kleine kamertjes. Terwijl er al sinds 1993 een vergunningplicht geldt, hebben veel huisbazen hun papieren niet op orde. En als ze van de huurders af willen, gooien ze die gewoon op straat, hoewel huurders in theorie rechten hebben. En je recht halen is door de schimmige onderhuurconstructies erg lastig.

‘We moeten zorgen dat het aantal verkamerde woningen op de lange termijn in balans blijft’

Met de nieuwe huisvestingsverordening krijgt elke huurder in huizen die vanaf 2020 verkamerd worden een eigen huurcontract. Daarmee kan een huurder veel makkelijker terecht bij de huurcommissie en is een huurder beschermd tegen huisbazen die plots niet mee willen werken aan een wijziging in het contract. Met de nieuwe regels wordt het voor een huisbaas veel moeilijker om huurders op straat te zetten. Ook Stichting !Woon, die huurders bijstaat is, een groot voorstander van de individuele huurcontracten omdat het de (rechts)positie van huurders versterkt. Deze stichting heeft alleen al dit jaar, nog onder de oude regels, duizend studenten bijgestaan die op straat dreigden te worden gezet.

 

Noodzakelijk

Deze nieuwe regels zijn ook nodig om de woningvoorraad te beschermen. Kamerverhuur kan ontzettend lucratief zijn, en we zien de afgelopen jaren dat meer en meer huizen worden opgekocht door beleggers om kamergewijs te verhuren. We moeten zorgen dat het aantal verkamerde woningen op de lange termijn in balans blijft door vast te stellen in welke buurten en gebouwen er nog ruimte is voor nieuwe verkamering. Elk huis dat al een vergunning heeft blijft gewoon legaal en hoeft geen nieuwe vergunning aan te vragen, en vergunningaanvragen die nog dit jaar worden gedaan vallen onder de huidige regels. In de toekomst blijft nog groei mogelijk, maar wel met mate zodat we een stad blijven waar ruimte is voor studenten, jongeren, starters, gezinnen, kwetsbare groepen en ouderen, ongeacht de dikte van hun portemonnee.

 

Door ons niet alleen te richten op nieuwbouw, maar ook maatregelen te nemen voor de bestaande huizen via de huisvestingsverordening, zetten we weer een broodnodige stap in de strijd voor betaalbaar wonen.

 

Laurens Ivens is wethouder Wonen, Bouwen, Openbare Ruimte, Groen, Reiniging en Dierenwelzijn namens de SP.

Kijk hier voor meer informatie over de nieuwe woonregels. Heb je problemen met je huisbaas? Stichting WOON biedt gratis ondersteuning voor huurders, kijk hier voor informatie.