Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bram Belloni
actueel

UvA en Duwo gaan studentenkamers bouwen in Oudemanhuispoort

Henk Strikkers,
9 november 2017 - 12:16

UvA en studentenhuisvester Duwo willen 190 tijdelijke studentenkamers gaan bouwen in de Oudemanhuispoort. Dat laat de universiteit weten. Honderd moeten er voor de zomer klaar zijn, negentig in september 2018.

De bedoeling is dat er, nadat de gemeente een vergunning heeft verleend, snel wordt begonnen met het ombouwen van de Poort. De kamers die er worden gerealiseerd moeten gedeelde keukens en sanitaire voorzieningen krijgen. De bedoeling is dat ze ongeveer vier jaar blijven bestaan, laat Hans den Boer van Huisvestingsontwikkeling weten. Daarna zal de Faculteit Geesteswetenschappen waarschijnlijk naar de Oudemanhuispoort willen verhuizen, verwacht hij.

 

De verwachte huurprijzen zijn naar Amsterdamse begrippen aan de lage kant. De goedkoopste kamers zullen rond de 200 euro kosten, de gemiddelde huurprijs wordt volgens de UvA 340 euro exclusief servicekosten. UvA-studenten krijgen overigens geen voorrang, stelt Den Boer. ‘Iedereen die zich aanmeldt bij Studentenwoningweb kan in de Oudemanhuispoort wonen.’

 

Kamernood

De kamernood is groot in Amsterdam. Dit najaar sliepen meerdere buitenlandse studenten noodgedwongen met meerdere studenten op een kamer. ‘De tijdelijke leegstand in de Oudemanhuispoort geeft ons de mogelijkheid om daar als UvA zelf iets aan te doen,’ zegt UvA-bestuurslid Jan Lintsen.

 

Leegstand

De gemeente is positief over het initiatief. ‘Dit is een prachtig voorbeeld van hoe de gemeente in samenwerking met partners leegstand transformeert naar betaalbare woningen,’ zegt wethouder Laurens Ivens in een persbericht.

 

Sinds de rechtenfaculteit deze zomer verhuisde naar de Roeterseilandcampus, wordt de Oudemanhuispoort slechts incidenteel gebruikt voor colleges. Verder staat het gebouw goeddeels leeg.