Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maaike Kooijman (Folia)
opinie

‘The Student Hotel moet verboden worden’

Lisa Busink,
22 mei 2018 - 12:54

Door de krappe huurmarkt vullen ‘de cowboys van The Student Hotel’ lachend hun zakken, schrijft Lisa Busink van de Landelijke Studentenvakbond. ‘Er moet veel meer gebouwd worden en The Student Hotel moet verboden worden.’

Vorige week werd de internationaliseringsagenda van de Vereniging Hogescholen en Vereniging van Universiteiten (VSNU) gepresenteerd en ik was daarbij. Daar werd ook een alternatieve visie van The Class of 2020 - een denktank over studentenhuisvesting gefinancierd door The Student Hotel - op een A4’tje uitgedeeld. Aan het einde van de avond kreeg ik zo’n papiertje met hun alternatieve visie in mijn handen gedrukt van een lobbyist van die denktank. ‘Waarom vind je The Student Hotel zo slecht, je hoeft er niet te wonen’ zei hij tegen mij.

‘Als je tussentijds opzegt betaal je 70 procent van het resterende bedrag aan huur, terwijl The Student Hotel je contract te allen tijde mag ontbinden’

Die uitspraak zette mij aan het te schrijven. Voordat ik verder ga, zal ik hier kort uitleggen wat het concept van The Student Hotel is. Het is een hotel waar je langer dan een paar dagen kunt verblijven, met een maximum van een jaar. Je betaalt dan tussen de 650 en 1100 euro, afhankelijk van de grootte van de kamer en de locatie.

 

Niet opzeggen en niet onderverhuren

Van tevoren bepaal je hoe lang je wil blijven en tussentijds opzeggen kan niet. Nou ja, het kan wel, maar dan betaal je 350 euro administratiekosten en 70 procent van het resterende bedrag van de huur dat je zou betalen als je er de volle termijn toch bleef zitten. En nee, je mag je kamer niet onderverhuren. Tegelijkertijd mag The Student Hotel jouw contract te allen tijde ontbinden. Geloof je me niet? Lees het maar eens na in de Terms and Conditions.

‘Huurrecht is er om de burger te beschermen tegen dit soort zakkenvullers’

Dit alles is een grove schending van het huurrecht, en daar doen het zwembad en de fiets van The Student Hotel waar je ook voor betaalt, niets aan af. The Student Hotel richt zich met name op internationale studenten die het huurrecht niet kennen en vaak geen andere uitweg hebben. Maar dit is toch niet hoe wij een internationale student willen verwelkomen?

 

Geen keus

Nee, je hoeft niet in The Student Hotel te wonen, maar een dak boven je hoofd hebben is een recht. Je hoeft er niet te wonen, maar je hebt in Amsterdam bijna niet te kiezen – het is kiezen tussen slapen onder een brug of in een hotel. Hoewel hogescholen en universiteiten niet meer willen inzetten op een massale toestroom van internationale studenten, verwacht ik in september toch weer een hele toestroom van internationale studenten. Je kunt de klok erop gelijk zetten dat er weer berichten in de media komen over deze studenten en het kamertekort.

Je hoeft er niet te wonen, maar wat betekent het gedogen van The Student Hotel voor de huurmarkt? De huurmarkt is krap en daardoor vullen cowboys als The Student Hotel lachend hun zakken. Huurrecht is er om de burger te beschermen tegen dit soort zakkenvullers en in deze overspannen markt worden de randen van het recht voortdurend opgezocht. Daarvan is nu de student de dupe. Om te voorkomen dat over een tijd de hele huurmarkt hotelconstructies gebruikt, moet er veel meer gebouwd worden en moet The Student Hotel verboden worden.

 

Lisa Busink is algemeen bestuurslid van de Landelijke Studentenvakbond.