Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Jack Amick (via Flickr)
actueel

Studenten over woningen Kronenburg: ‘Schiphol is het probleem’  

Thirza Lont,
17 mei 2022 - 15:29

Maar liefst 4.500 studenten wil de gemeente Amstelveen gaan huisvesten in het gebied Kronenburg, naast de al bestaande studentencampus Uilenstede. Maar of de woningen er komen is niet zeker vanwege de nabijheid van luchthaven Schiphol. Morgen doet de rechter uitspraak. ‘Er moet gekozen worden tussen Schiphol of woningen.’  

De Inspectie van Leefomgeving en Transport (ILT) probeert namelijk tot onvrede van studenten een stokje te steken voor de bouw van de uitbreiding van studentencampus Uilenstede in gebied Kronenburg. Dit vanwege de vermeende geluidsoverlast van Schiphol.

Job Vermaas

Stikstof

Studenten zelf zien dat het pijnpunt ergens anders ligt. Volgens Job Vermaas, bestuurslid van studentenvakbond Asva ligt het probleem juist bij de stikstofcrisis. ‘Woningbouw en Luchtvaart stoten beide veel stikstof uit. Er moet nu gekozen worden, gaat de woningbouw voor, of de luchtvaart?’

 

Eerder zei Job Vermaas al tegen Folia dat studenten in Uilenstede, naast Kronenburg, meer last hebben van feestjes dan van vliegverkeer

 

Daarnaast ziet Vermaas dat er alleen maar meer internationale studenten bijkomen. Die moeten ook allemaal ergens wonen. ‘Als er niet snel meer woningen in de regio Amsterdam komen, zullen er studenten op straat belanden’, zegt hij.  

 

Kamertekort Amsterdam 

De plannen van de gemeente Amstelveen voor de studentenwoningen in de wijk Kronenburg gingen uit van een uitbreiding van studentencampus Uilenstede met 2.500 studentenwoningen en nog eens 1.500 woningen voor extended stay. Later worden er nog 500 van deze extended stay-eenheden bijgebouwd. Die laatste zouden vooral voor internationale studenten bedoeld zijn. Het huidige kamertekort in Amsterdam is nu 6.600 woningen.

Dubbel de dupe 

‘Studenten zijn dubbel de dupe van de gevolgen van Schiphol,’ meent Vermaas. ‘We zien nu, op de korte termijn dat door Schiphol geen extra woningen kunnen worden gebouwd. Op de lange termijn draagt Schiphol negatief bij aan klimaatverandering, wat voor onze generatie in de toekomst ook een probleem wordt wat wij moeten oplossen.’ Vermaas en zijn collega's van Asva waren afgelopen weekend ook bij een protest tegen Schiphol en andere luchthavens.  


De hoorzitting van de Raad van State over deze kwestie was 15 februari. De zaak is inmiddels een aantal keer uitgesteld, tot nu. Morgen wordt er uitspraak over gedaan.