Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Studentendemonstratie voor woningen in de Amstelveense wijk Kronenburg
actueel

Studenten willen wél woningen in Kronenburg: ‘Op Uilenstede hebben ze ook geen last van vliegtuigen’

Thirza Lont,
17 februari 2022 - 15:09

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) stak eind vorig jaar een stokje voor de bouw van 4.000 studentenwoningen bij campus Uilenstede in Amstelveen vanwege te verwachten geluidsoverlast door vliegtuigen boven het gebied. Boze studenten demonstreerden dinsdag tegen dit besluit. ‘In deze tijden van hoge woningnood is het uiterst vreemd dat woningen niet geplaatst kunnen worden in een geschikt gebied.’

Dinsdagmiddag om 15.00 uur verzamelen een kleine vijftig studenten zich op het terrein van de Vrije Universiteit (VU). De demonstranten – bepaald niet van suiker – trotseren harde windstoten en regen. De mars gaat richting Uilenstede in Amstelveen. Tijdens het wandelen scanderen de studenten leuzen zoals ‘Students over Schiphol’. 

‘Op het laatste moment tekende de ILT bezwaar aan tegen de bouw, waar wij uiteraard heel teleurgesteld over zijn’

Want dat vierduizend geplande studentenwoningen niet gebouwd kunnen worden, dat komt door Schiphol. Job Vermaas, bestuurslid van studentenvakbond Asva – een van de bonden die de mars organiseert – zegt: ‘In deze tijden van hoge woningnood is het uiterst vreemd dat woningen niet geplaatst kunnen worden in een geschikt gebied, vanwege zogenaamde geluidsoverlast. Die geluidsoverlast zou dan ook gelden voor de Uilenstede-campus, maar daar hebben studenten meer last van feestjes dan vliegtuigverkeer.’  Behalve door de Asva is deze mars ook georganiseerd door de Communistische Jongerenbeweging en de studentenbond van de VU (SRVU).  
 
Rechtszaak 
De plannen van de gemeente Amstelveen voor de studentenwoningen in de wijk Kronenburg gingen uit van een uitbreiding van studentencampus Uilenstede met 2.500 studentenwoningen en nog eens 1.500 woningen “extended stay”, vooral voor internationale studenten. Dat zou voor een flinke afname van het woningtekort – nu 6.600 kamers – voor studenten kunnen zorgen.  
 
Dinsdag is naast de mars ook een rechtszaak over Kronenburg waar de gemeente samen met woningcorporatie Duwo lijnrecht tegenover de ILT, omwonenden en vastgoedeigenaren staat. Omwonenden zijn  bang voor geluidsoverlast door studenten, vastgoedeigenaren willen dat de deels leegstaande kantoorpanden worden vernieuwd.  

Asva-bestuurslid Job Vermaas

Een woordvoerder van Duwo: ‘Op het laatste moment tekende de ILT bezwaar aan tegen de bouw, waar wij uiteraard heel teleurgesteld over zijn. Het is aan de gewone burger niet uit te leggen dat aan de ene kant van de weg al vijftig jaar studenten op Uilenstede wonen zonder te klagen over geluidsoverlast, terwijl aan de andere kant in deze ernstige wooncrisis niet gebouwd mag worden.’ 
 

Kans op ongelukken 
Uilenstede valt in principe in dezelfde zone qua geluidsoverlast als de studentenwoningen die gebouwd zouden worden in Kronenburg. Alleen stond Uilenstede er al voordat in 2018 het Luchthavenindelingsbesluit (Lib) van kracht werd waarin staat dat nu niet meer gebouwd mag worden vanwege het vliegverkeer. Uilenstede mag dus blijven omdat die campus al zolang bestaat. Een woordvoerder van de ILT: ‘Het is niet zo dat wij geen oog hebben voor de woningnood onder studenten, wij proberen studenten juist te beschermen.’ Door de nabijheid van Schiphol in het gebied speelt de kans op ongelukken ook een rol en ook dat is een overweging van de ILT om in Kronenburg geen woningen te willen.  
 
Zeiknat lopen studenten rond half vijf de studentencampus Uilenstede op als eindpunt van de mars. Hier staat Duwo hen op te wachten met stroopwafels, Marsen en flesjes water. Een woordvoerder: ‘Wij hebben echt alles gedaan wat we konden. De gemeente staat achter ons en ook de universiteiten. We zijn daarnaast ontzettend blij met de studenten die hier vandaag zijn.’ Asva-bestuurslid Job Vermaas: ‘Ik ben tevreden met de opkomst vandaag. Studenten zijn belangrijker dan Schiphol en ik hoop dat die boodschap door de mars luid en duidelijk is overgekomen.’ De uitspraak van de rechter over of er wel of geen studentenwoningen in Kronenburg komen, volgt binnen drie maanden.

 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat er jongeren aanwezig waren van de Communistische Jongerenbond. Dit is niet correct, het ging om jongeren van de Communistische Jongerenbeweging.