Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA verhuurt kamers voor internationals aan Nederlandse studenten

Maureen Blankestijn,
14 mei 2020 - 14:12

De UvA gaat honderden studentenwoningen die normaal gesproken bedoeld waren voor internationals tijdelijk verhuren aan Nederlandse studenten. De komende tijd komen daar waarschijnlijk nog meer kamers bij. ‘In theorie zou het kunnen dat het voor internationale studenten straks veel lastiger wordt om een kamer te krijgen.’ 

Twee weken geleden kwamen er tientallen kamers op Kamernet en Duwo die normaal gesproken gereserveerd zouden zijn voor internationale studenten. De UvA reserveert elk jaar drieduizend woningen bij woningcorporaties om buitenlandse studenten te huisvesten, ook voor volgend jaar. Nu veel internationale studenten dit semester al zijn teruggekeerd naar hun thuisland, verhuurt de UvA deze kamers alvast om leegstand te voorkomen.

 

In totaal zullen er 650 kamers uit noodzaak worden verhuurd aan andere doelgroepen: buitenlandse studenten die een huurverlenging hebben aangevraagd, en Nederlandse studenten. De belangstelling voor de kamers is groot. Ruim 75 procent van de kamers die twee weken geleden al online kwamen, zijn al vergeven aan voornamelijk Nederlandse studenten. De rest van de 650 kamers worden de komende tijd gefaseerd beschikbaar gesteld, vertelt een woordvoerder van de UvA.

 

Noodlocaties

Hoewel de universiteit geen goed zicht heeft op hoeveel internationale studenten na de zomer in Amsterdam willen wonen, neemt het de gok dat ze in september geen woning nodig zullen hebben. ‘In theorie zou het kunnen dat het voor internationale studenten straks veel lastiger wordt om een kamer te krijgen,’ laat dezelfde woordvoerder weten. ‘Vanwege alle onduidelijkheid omtrent on campus-onderwijs en openbaar vervoer blijft het koffiedik kijken hoeveel internationale studenten er in september komen.’ Mocht er toch een kamertekort ontstaan voor buitenlandse studenten dan zal de UvA deze aantallen nog met noodlocaties kunnen ondervangen, verwacht de woordvoerder.