Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

UvA creëert 220 woningen voor internationals in Bijlmerbajes en vakantiepark

Henk Strikkers,
7 juni 2018 - 14:44

Ruim tweehonderd internationale studenten wonen in het eerste semester van het volgende collegejaar wellicht in een voormalige gevangenis of Droompark Spaarnwoude. De UvA creëert er met de beheerders plek voor 220 studenten.

De extra woningen zijn vanaf 1 september toegankelijk, laat de UvA weten, en blijven dat tot het eind van het eerste semester. In Droompark Spaarnwoude kunnen honderd studenten terecht in 25 recreatiewoningen. In het park staan bungalows, evenals een restaurant, een kleine buurtwinkel en een overdekt zwembad.

 

Residence-assistants

In de voormalige Bijlmerbajes woont op dit moment al een aantal studenten. Daar komen er in het eerste semester nog 122 bij. De VU realiseert in de Bijlmerbajes nog even veel kamers. Zowel in Spaarnwoude als in de voormalige gevangenis worden Nederlandse ‘residence-assistants’ ingezet; studenten die de internationals wegwijs moeten maken en kunnen helpen met problemen.

 

De UvA benadrukt dat het gaat om een extraatje bovenop haar inspanningen om iedere student – Nederlands of buitenlands – aan een betaalbare kamer in de stad of omgeving te helpen. Na het eerste semester moeten de internationale studenten via UvA’s afdeling Student Services elders een kamer hebben gevonden.

Oudemanhuispoort

Als het goed is zijn in september ook de tijdelijke studentenkamers in de Oudemanhuispoort beschikbaar. Die zijn voor zowel Nederlandse als voor internationale studenten en worden gedurende drie jaar verhuurd.

 

Voor veel UvA-studenten is het door de hoge huren, de invoering van het leenstelsel en het toenemend aantal internationale studenten – die allemaal in Amsterdam of omgeving moeten wonen – lastig om een betaalbare woning te vinden.

 

Er wonen op dit moment al enkele studenten in de Bijlmerbajes. Wij waren een tijdje geleden op bezoek. De UvA benadrukt dat sinds het maken van het filmpje het probleem met de wifi is verholpen en dat de kamers voor internationals, anders dan deze, gemeubileerd worden verhuurd.