Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Nog anderhalve week en nog geen kamer: tijd begint te dringen voor internationals
Foto: V.l.n.r. Alejandro Rico, Camilla Corioni en Eva Rosu
actueel

Nog anderhalve week en nog geen kamer: tijd begint te dringen voor internationals

Thirza Lont Thirza Lont,
24 augustus 2022 - 07:37

De UvA heeft in juni aankomende internationale studenten gewaarschuwd om niet naar Amsterdam te komen als ze nog geen woonruimte hebben. Hebben aankomende studenten gehoor gegeven aan die oproep, of komen ze toch? ‘Ik kan in het begin logeren bij een familielid, maar daarna weet ik het niet.’  

Alejandro Rico (17) had ook gewoon in Spanje bedrijfskunde kunnen studeren. Toch koos hij voor de UvA, omdat de opleiding Business Administration hier veel hoger gerankt wordt dan Spaanse bedrijfskundeopleidingen. ‘Aan de UvA studeren was een droom voor me,’ zegt hij erover.

Alejandro Rico
Alejandro Rico

Halverwege juni begon hij met zijn zoektocht naar een kamer in Amsterdam. Daarvoor had hij geen tijd – hij was druk bezig met zich voorbereiden, en het maken van de Spaanse schoolexamens. Hij had een budget van 500 tot 600 euro per maand, maar dat bleek al snel onvoldoende.

 

‘Daarna heb ik in overleg met mijn ouders het budget verhoogd zodat ik in ieder geval woonruimte had in september. Ik reageerde op alles in en rond Amsterdam op Kamernet, maar ik ben bij alles afgewezen.’ Alejandro zit nu in een van de vele groepen op sociale media waarin studenten zonder vaste woon- of verblijfplek in Amsterdam samenkomen.

 

Internationals

Vooral internationale studenten zijn de dupe. Zij hebben vaak geen vangnet in Nederland om op terug te vallen als hun zoektocht naar een kamer op niks uitloopt. Daarom riep de UvA in juni op aan aankomende internationale studenten dat ze hun inschrijving moeten heroverwegen als ze nog geen woonruimte hebben halverwege augustus. De universiteit kan namelijk maar voor de helft van de internationale eerstejaarsstudenten woonruimte verzorgen. Wie geen geluk heeft in de verloting van studentenkamers, moet zelf op pad om een kamer of een andere verblijfplek te vinden.

Eva Rosu
Eva Rosu

Aankomend student Eva Rosu (18; Politics, Psychology, Law & Economics) uit Roemenië is een van die internationals die weinig geluk had in de loterij: zij werd uitgeloot en heeft tot op heden geen vaste woonruimte kunnen vinden.

 

‘Ik kan in eerste instantie logeren bij een familielid, maar daarna weet ik het niet,’ zegt ze anderhalve week voor de aanvang van het collegejaar. ‘Dat is behoorlijk stressvol. PPLE is een druk studieprogramma. Ik kijk er ontzettend tegenop om naar woonruimte te moeten zoeken en op een punt te moeten verhuizen tijdens mijn collegejaar, als mijn focus bij het studeren zou moeten liggen.’ 

 

De UvA adviseert studenten als Alejandro en Eva om af te zien van hun studie, zo laat een woordvoerder weten. ‘We kunnen ons goed voorstellen dat het teleurstellend is als je als internationale student al maanden voorbereidt op je nieuwe studie in Amsterdam en het dan niet kan doorgaan omdat je geen kamer kan vinden,’ zegt ze. ‘Wij vinden dat ook heel vervelend.’

 

De universiteit waarschuwde alle studenten die werden uitgeloot om niet te komen als ze half augustus geen woonruimte hadden gevonden. ‘Dat is niet voor niets. Er zijn helaas niet genoeg kamers voor iedereen. Op de bonnefooi komen is niet slim, misschien kun je in eerste instantie bij iemand op de bank slapen maar we verwachten niet dat de situatie op de woningmarkt snel verbetert. Het is erg stressvol studeren als je geen eigen plek hebt’.

Camilla Carioni
Camilla Carioni

Makelaars
Net zoals Eva kijkt de Italiaanse Camilla Carioni (19) op tegen het gedoe dat verhuizen met zich meebrengt. Het is voor haar niet de eerste keer. Vorig jaar begon ze aan de UvA aan de studie communicatiewetenschappen. Die brak ze af, waarna ze besloot te beginnen met Europese studies. De woning die ze tot voor kort huurde werd verkocht, en dus staat ze vlak voor het begin van haar nieuwe studie, weer op straat.

 

Aangezien veel makelaars niet aan studenten willen verhuren, vlogen haar ouders naar Amsterdam om Camilla te helpen met haar zoektocht. ‘Mijn moeder heeft gekeken of ze iets kon huren, of zelfs kopen voor mij. Maar ook dat lukte niet.’ Deze week kwam dan eindelijk toch de verlossing. Een van de vele kamers waarop Eva heeft gereageerd kan ze betrekken. Dat betekent wel dat ze niet meer met haar oud-huisgenoot kan wonen met wie ze aanvankelijk samen woonruimte zocht. 

 

Voor Alejandro kwam die oplossing er niet. Hoewel hij er eerder niet aan wilde denken, heeft hij zijn inschrijving bij de UvA ingetrokken. Hij had tot op het laatste moment nog hoop, en heeft zich daarom niet ingeschreven bij andere universiteiten. Hij is daarom gedwongen een tussenjaar te nemen. Studeren aan de UvA zal voor hem een droom blijven.

website loading