Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Amaury Henderick (cc, via Flickr)
actueel

Wethouders studentensteden sturen brandbrief over huisjesmelkers

Sterre van der Hee,
15 november 2017 - 11:45

Wethouders van twaalf studentensteden, waaronder Amsterdam, hebben maandag een brandbrief gestuurd naar minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken, zo meldt de NOS. Ze willen maatregelen tegen huisjesmelkers. 

Huisjesmelkers maken misbruik van de kamernood door veel te hoge huren te vragen, schrijven de wethouders in de brief. Daarbij zouden huisjesmelkers de huurders intimideren bij klachten over de huur of onderhoud. De wethouders hopen op meer mogelijkheden om verhuurders aan te pakken, bijvoorbeeld met boetes en dwangsommen.

 

De brief is ondertekend door wethouders uit Amsterdam, Delft, Den Haag, Eindhoven, Enschede, Groningen, Maastricht, Nijmegen, Rotterdam, Tilburg, Utrecht en Wageningen. De Landelijke Studentenvakbond laat weten achter de oproep te staan.

Kamertekort

Amsterdam kampt met een tekort van 12.000 studentenwoningen, meldde de LSVb in juli. De Coalitie Kennisstad, een samenwerking van de gemeente, studentenhuisvesters en onderwijsinstellingen, berekende dat tot 2025 jaarlijks tweeduizend extra betaalbare kamers nodig zijn om aan de toekomstige vraag van (binnen- en buitelandse) studenten te kunnen voldoen.