Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Maria Bobrova (Unsplash)
actueel

Almeerse raad akkoord met complex voor UvA-studenten

Henk Strikkers,
9 juli 2021 - 09:07

De gemeenteraad van Almere heeft gisteren ingestemd met het plan om een studentencampus te laten bouwen. In het complex zullen 375 internationale UvA-studenten gehuisvest gaan worden, naast studenten van de VU en de lokale hogescholen Aeres en Windesheim.

Het studentencomplex is gepland op een grote parkeerplaats naast station Almere-Centrum en zou tussen de 1.000 en 1.500 studenten een plaats moeten kunnen geven. De UvA heeft er 375 wooneenheden gereserveerd, de VU 175, en de rest is bedoeld voor studenten die in Flevoland studeren.

 

Geen UvA-onderwijs

Eerder wilden Almeerse raadsleden alleen akkoord gaan als er ook UvA-onderwijs naar Almere zou verhuizen, maar dat was voor de universiteit onbespreekbaar. Wel zullen er mogelijk ‘studieplekken, sportvoorzieningen, ontmoetingsplekken, of een bibliotheek’ bij de campus gebouwd worden. Dat was genoeg voor de raad om in te stemmen: de leden schaarden zich unaniem achter het plan voor de campus.

 

Door de krapte op de huizenmarkt en de hoge prijzen kijkt de UvA al langer naar gemeenten in de regio van Amsterdam voor studentencampussen. Almere is de eerste locatie waar de UvA meewerkt aan de bouw. De universiteit zal echter niet meebetalen.

 

Meer campussen in randgemeenten

De UvA hoopt dat het niet bij de campus in Almere zal blijven, laat een woordvoerder weten. ‘We blijven mogelijkheden zoeken met grondeigenaren, ontwikkelaars en woningcorporaties,’ zegt zij.

 

‘Dit gaat over alle randgemeenten: Haarlemmermeer, Amstelveen, Diemen, Almere, Zaanstad, Purmerend, et cetera.’ In Haarlemmermeer en Amstelveen hoopt de universiteit aan te kunnen haken bij plannen in het zogenoemde Hyde Park en Kronenburg.

 

Begin 2023

Nu de Almeerse raad akkoord is kan de gemeente op zoek naar een partner om de campus te bouwen. Het is inmiddels duidelijk dat de opleverdatum uit de eerste plannen – later dit jaar – niet haalbaar is. De verwachting is nu dat er eind 2022 of begin 2023 begonnen kan worden met de bouw.