Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Aantal studenten op kamers blijft dalen

Henk Strikkers,
15 juli 2019 - 13:07

Het aantal studenten dat 16 maanden na het begin van zijn of haar studie niet meer thuis woont is verder gedaald. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Iets minder dan twee op de vijf studenten woont dan op zichzelf, tegenover drie op de vijf in 2014.

Een logische verklaring zou zijn dat de invoering van het leenstelsel in 2015 een belangrijke oorzaak is van het dalen van uitwonende studenten. De welvaart van de ouders van de student is niet echt van invloed op de keuze van studenten om op zichzelf te gaan wonen, meldt het CBS.

 

Amsterdam

In Amsterdam neemt, ondanks de toename van het aantal internationale studenten aan de UvA, het aantal universitaire studenten eveneens af. Naast het leenstelsel speelt in Amsterdam waarschijnlijk het kamertekort en de als gevolg daarvan stijgende prijzen een belangrijke rol.

 

Sinds 2015 neemt het aantal studenten in de stad al af, blijkt uit het rapport van Amsterdam in Cijfers van de gemeente. In 2016/2017 woonden nog 28.150 wo-studenten in de stad, in 2017/2018 (het laatste jaar waarvan de cijfers beschikbaar zijn) waren dat er 27.560. Uit de cijfers blijkt dat aan de rand van de stad – in de stadsdelen Nieuw-West, Noord en Zuidoost – het aantal studenten stijgt. In alle andere stadsdelen nam het aantal studenten af.