De bouw van de tijdelijke studentenkamers in de Oudemanhuispoort (OMP) heeft een forse vertraging opgelopen, zo blijkt uit navraag bij woningbouwcorporatie Duwo. Voor de zomer zouden de eerste honderd kamers worden opgeleverd, maar er is nog geen bouwvakker gesignaleerd. Duwo koerst nu aan op 1 januari.
De honderd kamers maken deel uit van een contingent van in totaal 130 tijdelijke studentenkamers die bedoeld zijn om tijdelijk het reusachtige kamertekort in Amsterdam, dat volgens de laatste cijfers rond de 12.000 bedraagt, te verkleinen. De honderddertig kamers vormen dus slechts een druppel op een gloeiende plaat, maar je zou ook kunnen zeggen: alle beetjes helpen en dan komt elke vertraging extra ongelegen.
1 januari
‘Je kunt het ook positiever zeggen, namelijk dat de studenten wel op een van de mooiste plekken van Amsterdam komen te wonen,’ zegt Gerrit Dijkstra, directeur van de vestiging Amsterdam van studentenhuisvester Duwo. ‘Bovendien is het huurcontract tussen de UvA en Duwo al wel getekend.’ Duwo zorgt voor de ombouw, verhuur en beheer van de studentenkamers. Dijkstra erkent direct dat de ombouw tot studentenkamers flinke vertraging heeft opgelopen. ‘Laten we maar aankoersen op 1 januari. Ik hoop dat dit lukt.’
Dijkstra wijt de vertraging aan ambtelijke procedures. ‘Die kosten in Nederland nu eenmaal veel tijd, bovendien waren er bezwaarschriften ingediend tegen de ombouw en die moeten allemaal afgehandeld worden.’ Hij hoopt nu dat de vergunning over zes weken rond is, zodat er ergens half augustus met de ombouw kan worden begonnen. Oorspronkelijk moesten de 130 kamers dan al opgeleverd worden. ‘Wij beginnen pas als de bouwvergunning onherroepelijk is.’
Slechts 80 kamers
Naast de vertraging is er nog een flinke teleurstelling: er komen niet 130 kamers, maar slechts tachtig. Dijkstra: ‘Voor meer kamers is geen sluitende business-case te maken. De UvA wil er niet in investeren, de gemeente niet en wij niet, dus de bouwkosten moeten betaald worden uit de huuropbrengsten. Dan gaan wij niet beginnen met ingewikkelde en dure verbouwingen, want we willen de huur zo laag mogelijk houden,’ vertelt hij.
‘Veel scheidingswanden in het pand zijn bijvoorbeeld van bordkarton. Die zouden allemaal vervangen moeten worden en dat kost geld. Dus dat doen we niet, maar dat betekent wel dat er vijftig kamers minder komen.’ De studentenkamers worden gerealiseerd aan de kant van de Oudezijds Achterburgwal, waar ook een gezamenlijke ingang komt. De gemiddelde huur van de kamers ligt rond de 340 euro per maand plus servicekosten. Sanitair en keukens worden gedeeld.
Jaar minder
Aanvankelijk was het de bedoeling dat studenten vier jaar in De Poort zouden kunnen wonen. ‘Dat worden er door de vertraging nu drie,’ zegt Dijkstra. In de toekomst zal de OMP dienen als onderkomen voor de Faculteit der Geesteswetenschappen.