Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Marcus Loke (Unsplash)
actueel

UvA-studenten noodgedwongen in hostel of op de camping

Henk Strikkers,
16 augustus 2021 - 07:43

De UvA heeft huisjes op een camping in het Amsterdamse bos en kamers in een Stayokay-hostel in Oost gereserveerd voor internationale studenten. Het gaat om een noodoplossing, benadrukt de universiteit, die laat weten dat er waarschijnlijk alsnog internationals teleurgesteld moeten worden.

Vorig jaar konden veel studenten vanuit hun thuisland onderwijs volgen en tentamens maken op de UvA, maar dit jaar verwacht de universiteit alle studenten weer in Amsterdam voor colleges. Dat betekent dat de druk op de kamermarkt toeneemt. Er staan dan ook nog veel internationale studenten in spe op de UvA-wachtlijst voor een studentenkamer. Zij kunnen zich sinds kort aanmelden voor een plek in een hostel in de Indische buurt of voor huisjes op een camping in het Amsterdamse bos.

 

‘Overnachten in een prachtig oud schoolgebouw doe je bij Stayokay Amsterdam Oost, midden in de gezellige en hippe Indische buurt,’ zo klinkt de wervende tekst op de site van het hostel. Wie juist wat meer rust wil kan kiezen voor de Europarcs City Camping in het Amsterdamse Bos. ‘Midden in de natuur (hoge bomen, gras en water) en toch heel dicht bij het centrum van Amsterdam,’ aldus de site van de camping, waar de UvA 110 studenten kan huisvesten in vakantiehuisjes.

 

Meer dan drieduizend kamers

‘Er zijn inmiddels meer dan drieduizend studenten aan een kamer geholpen,’ laat de universiteit weten. Daarmee zijn bijna alle reguliere kamers die de universiteit dit jaar reserveerde bij studentenhuisvesters vergeven. Vrijdag nog trokken ruim 500 internationale studenten in een spiksplinternieuw complex van De Key aan de Poeldijkstraat in Amsterdam Nieuw-West.

‘Studenten die nog niets aangeboden hebben gekregen zijn afhankelijk van annuleringen van andere studenten’

Toch staan er nog studenten op de wachtlijst. Zij hebben vorige week een mail van de universiteit gekregen dat de kans heel klein is dat ze nog een kamer via de UvA toegewezen krijgen. ‘Ze zijn afhankelijk van annuleringen van andere studenten,’ laat een woordvoerder weten. Toch zijn zij niet bij voorbaat kansloos, vervolgt ze. ‘De kans bestaat dat er de komende weken meer annuleringen uit bepaalde landen binnenkomen, vanwege Covid en reisrestricties.’

 

Wachtlijst

Hoeveel studenten er op dit moment nog op de wachtlijst staan, laat de universiteit in het midden. ‘Die wachtlijst zegt niet zoveel. Dat is echt een dagkoers en verandert steeds omdat soms studenten afzeggen, via een noodoplossing wel een kamer krijgen aangeboden, of via een andere weg al een kamer blijken te hebben gevonden.’

 

Al voor de zomer waarschuwde de universiteit voor grote problemen op de huizenmarkt. Normaal gesproken is het al passen en meten om alle buitenlandse eerstejaars studenten een plek te geven in de 2.700 kamers die de UvA daarvoor reserveert bij studentenhuisvesters.

 

Tweedejaars

Dit jaar komen niet alleen eerstejaars, maar ook veel tweedejaars voor het eerst naar Amsterdam. Ook zij kunnen zich aanmelden voor de Housing Service van de universiteit, en krijgen daarbij voorrang op nieuwe eerstejaars. ‘Deze studenten zouden hun studie stop moeten zetten als zij geen kamer in de omgeving van Amsterdam vinden,’ zo motiveerde de universiteit die beslissing.

Er waren dit jaar zo’n vijfhonderd kamers extra beschikbaar voor internationale studenten, maar de UvA waarschuwde al dat dat waarschijnlijk onvoldoende zou zijn. De universiteit is nog met andere partijen in gesprek over noodoplossingen.

 

Spaarnwoude

Het is niet voor het eerst dat de UvA noodgrepen moet toepassen om internationale studenten te huisvesten. In het verleden reserveerde het onder meer chalets in Droompark Spaarnwoude voor internationale studenten en werden er honderden internationale studenten gehuisvest in de voormalige Bijlmerbajes.