Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA huisvest ongeveer 2.100 internationale studenten

Henk Strikkers,
2 september 2020 - 12:14

De UvA heeft dit jaar ongeveer 2.100 internationale studenten gehuisvest via haar Housing Service. Dat is veel minder dan de ongeveer drieduizend studenten die vorig jaar een kamer vonden via de universiteit. De paar studenten die nog op de wachtlijst staan, krijgen waarschijnlijk nog een woning aangeboden.

De universiteit heeft jaarlijks ongeveer 2.600 woningen gereserveerd bij woningcorporaties om internationale studenten onderdak te bieden. Zij kunnen immers niet, zoals Nederlandse studenten, thuis blijven wonen tijdens hun eerste jaar. Bovendien ontberen ze vaak een netwerk om een kamer te vinden. Daarom biedt de UvA hen de optie op een kamer aan voor een half of een heel jaar, in ruil voor een bemiddelingsvergoeding.

 

In voorgaande jaren was dat aanbod niet voldoende. De universiteit reserveerde bovenop het reguliere aanbod onder meer kamers in de voormalige Bijlmerbajes en chalets op een vakantiepark, al waren die laatste kamers niet erg populair. Zeker vijftig studenten bedankten voor een bed in een chalet.

 

Verhuurd aan Nederlandse studenten

Dit jaar verhuurde de UvA echter eerder al zo’n vijfhonderd tot zeshonderd kamers aan Nederlandse studenten, omdat de universiteit verwachtte dat er minder buitenlandse studenten naar Amsterdam zouden komen. Sommige studenten uit het buitenland blijven namelijk liever in hun thuisland wonen zolang het onderwijs grotendeels online wordt gegeven.