Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

UvA verwacht niet alle internationals kamer te kunnen bieden

Henk Strikkers,
7 juni 2021 - 08:22

Tweedejaars studenten uit het buitenland die na de zomer naar Amsterdam komen voor hun studie krijgen van de UvA voorrang op een kamer ten koste van eerstejaars. Aangezien het kameraanbod niet verdubbelt, dreigen er lange wachtlijsten.

Internationale studenten die aan de UvA willen gaan studeren kunnen zich ieder jaar aanmelden voor de UvA Housing Service. Als ze zich inschrijven zoekt de UvA tegen een vergoeding van een paar honderd euro een kamer voor de studenten binnen het aanbod dat ze heeft gereserveerd bij studentenhuisvesters. Jaarlijks vindt de UvA voor zo’n drieduizend studenten een tijdelijke kamer.

 

Voorrang

Aangezien internationale studenten dit jaar vanuit hun thuisland aan de UvA konden studeren, zijn er dit jaar twee groepen die naar Amsterdam komen: eerstejaars én tweedejaars. De UvA geeft hen beide toegang tot de Housing Service, maar geeft tweedejaars wel voorrang.

‘Wij proberen de verwachtingen van studenten bij te stellen en benadrukken dat we geen kamer kunnen garanderen’

‘Mochten er eerstejaarsstudenten zijn die geen betaalbare kamer kunnen vinden hebben zij nog de optie om niet aan de UvA maar aan een andere onderwijsinstelling te starten,’ zegt een woordvoerder daarover. ‘In tegenstelling tot de tweedejaars die dit jaar online onderwijs hebben gevolgd vanuit hun thuisland. Deze studenten zouden daadwerkelijk hun studie stop moeten zetten als zij geen kamer in de omgeving van Amsterdam vinden.’

 

Vijfhonderd kamers extra

Normaal gesproken heeft de UvA zo’n 2.700 kamers gereserveerd voor internationals, en dit aantal is dit jaar opgehoogd naar zo’n 3.200 kamer. De universiteit vreest echter dat dit niet genoeg zal zijn. De woordvoerder van de universiteit zegt in gesprek te zijn ‘met verschillende partijen’ over ‘noodoplossingen’. Ook heeft ze optiesDe UvA laat weten dat dit aan studenten wordt aangeboden als extra optie, vanwege de hoge woonkosten en het gebrek aan huurbescherming. Als studenten deze optie niet aankruisen, heeft dit geen gevolgen voor hun plek op de wachtlijst. op 90 kamers bij The Student Hotel West en nog eens 90 bij Student Experience Minervahaven.

 

Aangezien de UvA ook vermoedt dat dit niet voldoende zal zijn heeft de universiteit besloten om webinars te maken met tips voor studenten die zelf op zoek gaan naar een kamer. ‘Aan de andere kant proberen wij verwachtingen van studenten bij te stellen,’ vult de woordvoerder aan. ‘In al onze uitingen benadrukken door de zeer krappe woningmarkt de UvA geen kamer kan garanderen en dat het lastig is om een kwalitatief goede en betaalbare kamer te vinden.’

 

Geen online onderwijs voor studenten zonder kamer

De universiteit waarschuwt dat ze geen online onderwijs zal aanbieden voor internationale studenten die geen fysiek onderwijs aan de UvA kunnen volgen omdat ze geen huisvesting hebben. Alleen voor studenten uit landen waarvoor in september nog inreisbeperkingen gelden kunnen opleidingen zoeken naar andere mogelijkheden om toch onderwijs te volgen.