Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
De nieuwe UB
De schop is eindelijk de grond ingegaan op het Binnengasthuisterrein.

Decennialang werd er gediscussieerd over een nieuwe universiteitsbibliotheek. De huidige bieb aan het Singel is uit zijn voegen gegroeid en het is duurder om die te verbouwen dan een nieuwe bieb neer te zetten. Was het Binnengasthuisterrein wel de goede locatie? Moesten de oude panden gesloopt of juist gerenoveerd worden? En kunnen alle studenten en medewerkers hun fiets wel kwijt? In 2017 werd de knoop doorgehakt en in september 2019 ging de eerste paal de grond in.

 

Ontwerp en bouw

MSVA Architecten heeft van de UvA de opdracht gekregen om de nieuwe universiteitsbiblotheek te tekenen. In zijn ontwerp koos het architectenbureau voor een ingang aan het Agora en een overkoepeling van het gebied tussen BG-13 en BG-14. Bovendien wordt de Oude Snijzaal in zijn oude pracht hersteld.

 

Twee jaar na het besluit ging in september 2019 de eerste paal van de nieuwe Universiteitsbibliotheek de grond in.

 

Oudemanhuispoort of BG-terrein?

Eén van de beloftes na de bezetting van het Maagdenhuis was een raadgevend referendum over de toekomst van de Universiteitsbibliotheek. Begin 2017 konden alle studenten en medewerkers zich uitspreken: moest de bieb in de Oudemanhuispoort komen, of in BG-13 & BG-14? Het universiteitsbestuur koos na het adviserende referendum voor een bieb op het Binnengasthuisterrein. ‘Het is een goed ontwerp, dat een modern academisch gebouw beoogt in het hart van de toekomstige campus, met duidelijke functies.’

tijdlijn
Doe mee:
Help ons het dossier up to date te houden, draag bij aan dit dossier.