Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ino Roël (Stadsarchief Amsterdam)
actueel

Op naar een nieuwe UB (5): De kantine

Dirk Wolthekker,
8 augustus 2019 - 09:58

De UB verhuist over enige jaren naar het Universiteitskwartier, waar driftig wordt gebouwd en verbouwd aan het nieuwe onderkomen van de bieb. Deze zomer blikken wij terug aan de hand van net gedigitaliseerde oude UB-foto’s. Vandaag deel 5: de kantine.

We zouden het bijna vergeten, maar studeren kost veel energie en zonder eten en drinken hebben we geen energie en kunnen we niet studeren of werken. Dus ja, wat is een UB zonder kantine, in academische kringen soms nog steeds ‘mensa’ genoemd. Helemaal geen fout of ouderwets woord, wel enigszins in onbruik geraakt, misschien wel omdat weinig mensen zomaar weten wat het betekent: het is Latijn voor ‘tafel’. Daar staat een goede kantine natuurlijk vol mee. Schuif maar aan!

 

Wat zien we op deze foto van de personeelskantine in het vroegere Binnengasthuis? Kleinschaligheid, intimiteit, bijna kneuterigheid, ons-kent-ons. De buffetjuffrouw – ja, het waren bijna altijd vrouwen – kende haar eters vermoedelijk bij naam en toenaam. Goedbedoelde en licht gezellige kneuterigheid zie je ook: een plastic en goed afneembaar tafelkleedje, een bloemetje op tafel. Maar keiharde houten keukenstoelen, dat dan weer wel. Wat eten we vandaag? Draadjesvlees, sperziebonen, een kruimig aardappeltje en niet vergeten: een kuiltje jus. Eet smakelijk!

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Folia

Samen koffie slurpen

Waar is die tijd gebleven dat personeel en studenten nog een eigen kantine hadden? De UB had op de begane grond altijd een aparte personeelskantine (met af te sluiten deur, niet zomaar toegankelijk voor studenten dus!), maar de gelijkheidsgedachte is ook al lang doorgedrongen tot de bedrijfskantine en dus is de personeelskantine van de UB gesneuveld. De toeloop van studenten is daar ongetwijfeld ook debet aan geweest, want de minikantine voor UB-personeel is nu een ministudiezaal met koffieautomaat. Studenten en medewerkers zitten gezamenlijk in de grote UB-kantine koffie te slurpen of een broodje te eten. Of ze kopen gewoon een blikje frisdrank uit een van de vending machines. Wie heel gestrest is over zijn aanstaande tentamen neemt nog wel eens een boek mee en af en toe passeert er ook nog wel eens een buitenstaander: niks boek, niks tentamen, gewoon een kop koffie.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: MVSA Architecten
Ontwerp van de nieuwe kantine van de UB met in het midden de boekenboom

Boekenboom

En nu gaan we dan naar de nieuwe UB op het BG-terrein, midden in het Universiteitskwartier. Daar moet natuurlijk ook worden gegeten en gedronken. Niet alleen een studiezaal is essentieel voor studerende types, ook het buffet van de kantine. Of liever gezegd: meerdere buffetten, met voor elk wat wils. In elk geval veel vegan, want ja: een steeds groter deel van de studenten heeft genoeg van vlees en wil plantaardig! Waar eerder gasten van het chique Hotel De L’Europe hun auto’s parkeerden op een soort rafelrandje van de binnenstad – een braak liggend terreintje op de hoek van de Nieuwe Doelenstraat en de Binnengasthuisstraat – komt de splinternieuwe kantine van het Universiteitskwartier.

 

Waar we vorige week spraken over studeercomfort in de studiezaal, kunnen we nu gerust spreken van kantinecomfort in de mensa: iets meer dan negentig zitplaatsen, hangbanken, ligstoelen, zitstoelen en barkrukken. Qua productinformatie kunnen we nog melden dat mineraalwatertjes natuurlijk helemaal uit zijn, weg ermee! Neem je eigen fles mee en vul hem bij een van de state-of-the-art watertappunten: Join the pipe! En het bloemetje op tafel wordt natuurlijk vervangen door planten en groen all over the place, hoewel de ‘boekenboom’ natuurlijk niet een echte boom is, maar daarom nog wel duurzaam. Take one, leave one is het motto van de boom, waar je in de ‘bast’ een boek kunt achterlaten en een door een ander achtergelaten boek kunt meenemen. En onderaan de boomstam een spellenkast. Wie heeft er nog tijd om gewoon een boterham te eten?

 

Volgende week deel 6: de uitleen