Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Bijzondere collecties
actueel

Op naar een nieuwe UB (2): De portier

Dirk Wolthekker,
19 juli 2019 - 09:36

De UB verhuist over enige jaren naar het Universiteitskwartier, waar driftig wordt gebouwd en verbouwd aan het nieuwe onderkomen van de bieb. Deze zomer blikken wij terug aan de hand van net gedigitaliseerde oude UB-foto’s. Vandaag deel 2: de portier.

Waar is de tijd dat we het portiershokje met bewakers nog ‘de portiersloge’ noemden? Zo werd de toegang tot de UB tot ver in de jaren vijftig genoemd. Logisch, want de UvA was in die tijd – veel meer dan nu – een elite-instituut en dan is een ‘hokje’ wel wat erg ordinair. Nee, dan heb je een portiersloge. Iedereen passeerde – overigens net als nu – de portier en liet weten wat hij of zij kwam doen, stelde een vraag, gaf iets af of liep door naar een van de studiezalen.

 

Opvallend: niet overal in de UB was zomaar telefoon, dus de portiersloge deed ook dienst als ‘bel-loge’, om het zo maar even te noemen. Op de bovenstaande foto een medewerker in laboratoriumjas die even een belletje komt plegen wegens gebrek aan een telefoon op zijn werkkamer, terwijl zijn collega er een afgegeven pakje ophaalt of een te verzenden brief in het juiste postvakje deponeert. En de portier? Die kijkt berustend toe, al weten we niet eens zeker of hij wel de portier is: een herkenbaar portieruniform draagt hij in elk geval niet.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Folia
Het honk van de portier in de huidige bibliotheek

Toegangspoortjes

Hoe anders is het in 2019. Het schieten van een foto is al lastig genoeg, want fotograferen mag om te beginnen niet overal en niet iedereen wil op de foto. Dus een foto van een lege portiersloge, overigens al lang geen ‘loge’ meer maar een portiershokje met veel glas, goed zichtbaar en uiteraard voorzien van telefoon, net als toen. Maar een laborant zonder telefoon op zijn kamer maakt er geen gebruik meer van: ieder zijn eigen telefoon, vast of mobiel.

 

En dan natuurlijk de elektronische toegangspoortjes, aan het begin van de nieuwe eeuw daar geplaatst om elke onverlaat buiten de deur te houden. ‘In juli [2000, red.] zijn beveiligingspoortjes in de centrale hal van de UB in gebruik genomen. De portiers houden toezicht bij de poortjes. Het beveiligingssysteem functioneert goed,’ meldde toenmalig UB-directeur Nol Verhagen in het Jaarverslag van de UB in 2000. Uit beveiligingsoogpunt was het inderdaad een succes, maar er kwam ook commentaar, want ja: de UB is toch een openbaar gebouw? En werd de UB zo niet een nieuw bastion voor de elite? Intussen is iedereen er aan gewend.

 

(Lees verder onder de afbeelding)

Foto: Schets MVSA Architecten

Portiersbalie

En nu gaan we dan naar de nieuwe UB op het BG-terrein, midden in het Universiteitskwartier. Als we het schetsboek van de nieuwe UB erop naslaan zien we toegangspoortjes ingetekend, veel glas, studenten die in en uit lopen, al dan niet kijkend op hun mobiele telefoon. En ja, we zien zelfs een portier. Dat kan natuurlijk tegenwoordig net zo goed een vrouw zijn, maar wel in portieruniform. Een portiershokje, laat staan een portiersloge, kunnen we het niet meer noemen. Het portiershokje van de naaste toekomst is een balie.

 

Volgende week deel 3: de garderobe