Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: MSVA Architects
actueel

Binnenstadscampus heet vanaf nu 'Universiteitskwartier'

Dirk Wolthekker,
13 februari 2018 - 17:04

Na ‘Binnengasthuisterrein’ en ‘Binnenstadscampus’ krijgt het universiteitsgebied tussen de Oudemanhuispoort en de Nieuwe Doelenstraat een nieuwe naam. Vanaf vandaag heet het gebied ‘Universiteitskwartier’, onder meer omdat deze naam ‘zich gemakkelijker laat vertalen in het Engels’.

Dit nieuwsbericht is waarschijnlijk het laatste Folia-bericht waarin de term ‘Binnenstadscampus’ valt, want die naam is per vandaag veranderd in ‘Universiteitskwartier’, zo heeft de UvA laten weten. In een persverklaring schrijft de UvA dat de naam ‘Universiteitskwartier’ de verbinding tussen universiteit en stad sterker uitdrukt en beter aansluit bij de verwachtingen en wensen van ondernemers en omwonenden. Daarbij laat de nieuwe naam ‘zich gemakkelijker vertalen in het Engels’. Amsterdam zal niet de enige stad zijn met een Universiteitskwartier: ook Utrecht kent een universiteitskwartier, door de stad een plek genoemd ‘waar talent samenkomt’.

 

Nog één ‘campus’ over

Van de vier campussen die de UvA heeft, kent er nu nog één daadwerkelijk de naam ‘campus’, namelijk de Roeterseilandcampus. Naast het Universiteitskwartier heeft de UvA onderwijs en onderzoek geconcentreerd op Science Park en op het AMC. Het Universiteitskwartier zal voorlopig overigens vooral een Universiteitskwartier in wording zijn: naar verwachting is het gebied pas in 2025 in zijn geheel klaar.

 

Ter plekke wordt de komende jaren gebouwd en verbouwd. Er komt onder meer een nieuwe universiteitsbibliotheek met studiecentrum in de monumentale panden van het voormalige Binnengasthuis, de Faculteit der Geesteswetenschappen zal er worden gevestigd en de Oudemanhuispoort zal – na renovatie – in gebruik worden genomen door de geesteswetenschappers. Voorafgaand aan de herbestemming is het de bedoeling dat in ‘De Poort’ tijdelijk studentenwoningen worden gerealiseerd.