Foto: Ontwerp MVSA Architecten
actueel

‘De UvA pikt met de bieb een deel van de stad in’

Sterre van der Hee,
27 juli 2017 - 12:18

De UvA pikt een deel van de stad in en veegt bezwaren van bewoners tegen de nieuwe universiteitsbibliotheek op het Binnengasthuisterrein moedwillig van tafel, schrijft bewoner Jan L. Timmermans vandaag in het Amsterdamse dagblad Het Parool.

Bewoners vrezen al jaren dat het plan voor een UB aan het Binnengasthuisterrein een negatieve invloed op de omgeving heeft, schrijft bewoner Jan L. Timmermans in het opiniestuk. Hij noemt het project ‘verkeerstechnisch een gruwel’: zo zou de infrastructuur niet geschikt zijn voor het toenemende aantal fietsen. Daarnaast vreest hij dat vrachtwagens op de stoep moeten laden en lossen. ‘Een behoorlijk verkeersplan voor dat gesignaleerde knelpunt is er, na jaren overleg, nooit gekomen.’ Bovendien stelt Timmermans dat de universiteit zich een stuk van de stad toe-eigent. ‘De UvA claimt het terrein van de Nieuwe Doelenstraat tot aan de Oude Hoogstraat, verlengde van de Damstraat, als campus, hoewel dat voor een groot deel openbaar gebied is.’

 

‘En dat allemaal terwijl er een alternatief is, namelijk de Oudemanhuispoort,’ zegt Timmermans. ‘Maar nee, een vorig College van Bestuur heeft nu eenmaal zijn zinnen gezet op het Binnengasthuisterrein en dus moet het zo. [...] Waar blijft eigenlijk de overheid?’

 

Alle bezwaren ongegrond

De UvA laat weten dat alle bezwaren ongegrond zijn verklaard door de gemeente en de Raad van State, de hoogste bestuursrechter van Nederland. Ook het verkeers- en bestemmingsplan zijn goedgekeurd. ‘Er is onderzoek gedaan naar de verkeersstromen en er zijn tellingen gehouden,’ zegt communicatieadviseur Arthur van den Noort. ‘In het plan is een inpandige laad- en losruimte opgenomen, waar bewoners niets van merken. De Raad van State heeft ons in het gelijk gesteld. Bovendien voldoet het project aan het BLVC-plan: de afspraken rond bereikbaarheid, leefbaarheid, veiligheid en communicatie.’ 

‘Een bieb in de Oudemanhuispoort zou veel meer drukte opleveren dan dit plan’

Plan B, een bieb in de Oudemanhuispoort, zou veel meer drukte opleveren, zegt Van den Noort. ‘Daar zouden, naast de bibliotheek, ook andere functies in het gebouw samenkomen: onderwijsfuncties, ondersteunende functies. Daarbij claimt de UvA geen openbare ruimte: dit is een gemeentelijke kwestie.’  

 

Definitief besluit

Het UvA-bestuur hakte vorige week de knoop door: de nieuwe universiteitsbibliotheek komt definitief op het Binnengasthuisterrein, in de voormalige Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis (BG-13 en BG-14). Het ontwerp van architecten MVSA en Van Stigt verbindt twee monumentale panden met een glazen overkapping. Er komen 950 studieplekken, tachtig werkplekken, studie- en onderwijszalen, werkgroepruimtes, een fietsenkelder en ‘zeven kilometer aan boeken’. In 2021 moet de bieb af zijn. Het besluit is genomen na overleg met de academische gemeenschap, een extern stedenbouwkundige, een toetsgroep, de Centrale Ondernemingsraad en de Centrale Studentenraad.

Eerder liet bewonerscommissie VOLBG weten teleurgesteld te zijn in het plan. ‘In het besluitvormingsproces heeft de UvA honderden bewoners op het terrein volkomen genegeerd,’ vonden bewoners. De UvA zei daarop opnieuw met bewoners in gesprek te gaan, onder meer via een omgevingsmanager, die in contact staat met omwonenden.

 

Weerstand

Plannen voor een nieuwe universiteitsbibliotheek zorgen al jaren voor weerstand. Aanvankelijk zou er nieuwbouw komen op de plek van BG-13 en BG-14, waarvoor de panden - Rijksmonumenten - gesloopt moesten worden. Zowel omwonenden als cultuurinstellingen kwamen in opstand. Ook op een alternatief plan, het huisvesten van de universiteitsbibliotheek in de Oudemanhuispoort - kwam veel kritiek, onder meer van architectuurhistorici.