Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Ontwerp MVSA Architecten
actueel

UvA-bestuur opteert voor bieb op BG-terrein

Henk Strikkers,
23 mei 2017 - 17:01

Het bestuur van de UvA heeft een voorkeur voor de bieb op het Binnengasthuisterrein. Dat laat ze weten op de UvA-site.

Dat is het resultaat van de raadpleging van de academische gemeenschap die de afgelopen maand plaatsvond. ‘Het is een goed ontwerp, dat een modern academisch gebouw beoogt in het hart van de toekomstige campus, met duidelijke functies,’ schrijft het UvA-bestuur over het zogenoemde scenario A, het vestigen van de bieb op het Binnengasthuisterrein.

 

Bieb aan het Singel

De UvA discussieert al jaren over de plek waar ze een nieuwe Universiteitsbibliotheek moet bouwen. De huidige bieb aan het Singel is uit zijn voegen gegroeid en het is duurder om die te verbouwen dan een nieuwe bieb neer te zetten.

 

Al een decennium is de UvA bezig om een bieb op het Binnengasthuis in te tekenen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Op eerdere plannen hadden buurtbewoners en erfgoedorganisaties veel kritiek. Uiteindelijk wonnen zij verschillende procedures tegen de UvA.

 

Oudemanhuispoort

Toen de plannen eenmaal definitief leken, kwam de Maagdenhuisbezetting en beloofde het toenmalige bestuur om de plannen voor een nieuwe bieb voor te leggen aan de academische gemeenschap. Daarvoor werd een tweede optie geboden: een bieb in de Oudemanhuispoort.

 

Dat plan was echter veel minder ver ontwikkeldTer vergelijking: de persmap van de UB op het BG-terrein beslaat 103 full-colour pagina's op chic A3-papier in een ringband, die van de Oudemanhuispoort bestaat uit 40 geprinte A3'tjes die bijeen worden gehouden door een paperclip. dan de plannen voor het Binnengasthuisterrein. Er kwam dan ook kritiek op dat scenario: bijvoorbeeld op hoe in de plannen rekening was gehouden met de drukte en eventuele logistieke problemen.

 

(Tekst loopt door onder de video).

 

 

Juli

Het voorgenomen besluit om de bieb te vestigen op het Binnengasthuisterrein (BG-13 & BG-14 om precies te zijn) wordt voorgelegd aan de studentenraad en ondernemingsraad. Tegelijkertijd gaat het bestuur verschillende bijeenkomsten beleggen om te praten over zijn besluit, bijvoorbeeld op 6 juni tussen 13 en 14 uur in BG-3. Het bestuur hoopt in juli een definitief besluit te nemen.

 

In een eerdere versie van dit artikel stond dat enkel omwonenden verschillende procedures tegen de UvA wonnen. Ook erfgoedorganisaties waren daar bij betrokken.