Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Centrale Studentenraad
actueel

Vier partijen dingen mee naar directe CSR-zetels

Dirk Wolthekker,
25 april 2016 - 15:27

Alle partijen die meedoen aan de studentenraadsverkiezingen van de UvA hebben afgelopen week op tijd hun lijsten aangeleverd bij het centraal stembureau van de UvA. Er doen veel partijen mee, waaronder een aantal nieuwe. Ons kritisch alternatief is terug van weggeweest en partij Mei – vorig jaar nog te laat met het aanleveren van de lijsten – heet nu KiesMei en doet slechts op facultair niveau mee.

Voor de zeven directe mandaten die er te vergeven zijn in de Centrale Studentenraad (CSR) hebben zich vier partijen aangemeld: UvASociaal, De Decentralen, De Vrije Student en Ons kritisch alternatief (Ons). Die laatste partij doet na afwezigheid van enkele jaren opnieuw mee aan de verkiezingen. De kar wordt getrokken door Ruud van der Veen en Joris van Wouden, die tabak hebben van alle in hun ogen burgerlijke partijen en via Ons de weg van het ‘abstentionisme’ hebben ingeslagen. Van Wouden: ‘We gaan onze zetels ophalen en niets doen. De tijd die we zo vrijmaken gaan we besteden aan andere dingen die de wereld beter maken, vluchtelingen, klimaatactivisme et cetera.’ Ons doet trouwens niet alleen mee op centraal, maar ook op facultair niveau mee.

 

De Decentralen

In de huidige CSR zijn De Decentralen vertegenwoordigd met drie directe zetels, onder wie CSR-voorzitter Naomi Appelman. Die houdt de medezeggenschap voor gezien en doet bij de komende verkiezingen slechts mee als lijstduwer op plaats achttien. Lijsttrekker is nu Alex Tess Rutten, die momenteel bestuurslid is van Asva. Op plaats twee staat Lianne Hooijmans, die nu ook al met een direct mandaat in de CSR zit en commissievoorzitter onderwijs en financiën is. Mocht de partij een goed verkiezingsresultaat halen dan zou zij – als ervaren commissievoorzitter – zo maar eens CSR-voorzitter kunnen worden.

 

Bij De Decentralen staan verder illustere namen van de bezettingen op de lijst van mensen, zoals Harriet Bergman, Tivadar Vervoort en Jarmo Berkhout. Die laatste staat op plaats dertien. Hij zal zijn zetel zeer waarschijnlijk niet innemen, want hij zal komend jaar voorzitter zijn van de Landelijke Studentenvakbond (LSVb).

 

UvASociaal

UvASociaal, dat in vroeger jaren altijd het onderspit delfde door de dominantie van Mei, kwam vorig jaar met drie directe mandaten in de CSR en heeft zijn positie verstevigd door met aparte lijsten te komen op de faculteiten: aan de economiefaculteit doet de lijst FEBSociaal mee, bij geesteswetenschappen FGwSociaal, bij maatschappij & gedrag FMGSociaal, bij de bèta’s FNWISociaal en bij rechten FdRSociaal. Op centraal niveau zal de lijst worden aangevoerd door Tijmen de Vos, een ervaren kandidaat die zich dit jaar onder meer inzette voor de stilteruimtes aan de UvA. De Vos zit op dit moment in de studentenraad van de economiefaculteit. Ook de Vos lijkt, als ervaren lid van de studentenraad, een kandidaat voor het voorzitterschap van de CSR.

 

Liberalen

Ook de liberalen doen dit jaar weer mee, met de uit de JOVD ontsproten partij De Vrije Student. De liberalen doen alleen op centraal niveau mee, met als lijsttrekker Gerwin Wezelman. Momenteel is de partij met één directe zetel vertegenwoordigd in de CSR. Die wordt bezet door Rosa d’Adelhart Toorop. Ze staat nu op nummer vier en zal dus waarschijnlijk niet terugkeren in de CSR. Wezelman werd onlangs tot lijsttrekker gekozen en liet daarbij weten te hopen dat zijn partij er ‘één of twee zetels’ bij krijgt.

Foto: DennisM (cc, via Flickr(
Tandheelkundefaculteit Acta: te weinig kandidaten, maar wel verkiezingen voor de studentenraad

Facultaire partijen

Naast de verschillende facultaire varianten van UvASociaal doen er nog andere partijen mee die uitsluitend op facultair niveau acte de presence geven. Opvallend daarbij is partij KiesMei, die de afgelopen tien jaar onder de naam Mei steeds oppermachtig was in de CSR en steevast de voorzitter leverde. De partij lijkt het debacle rond het te laat aanleveren van de kieslijsten vorig jaar nog niet te boven te zijn gekomen: eerst kon men geen bestuursleden vinden, al werden die uiteindelijk toch nog benoemd, nu doen ze niet op centraal niveau mee, maar wel bij vier faculteiten: geneeskunde, maatschappij- & gedragswetenschappen, rechten en de bètafaculteit.

 

Andere facultaire partijen zijn Tof, Humanities Rally Partij, List Sefa, MFAS, het nieuwe Hervorm FMG, Lief, OpRecht en Acta Beter. Op alle faculteiten doen meerdere partijen mee, behalve aan tandheelkundefaculteit Acta, waar alleen partij Acta Beter meedoet. De partij heeft echter maar zeven kandidaten op de been weten te brengen voor acht raadszetels. In theorie betekent dit dat aan Acta alle kandidaten automatisch in de facultaire studentenraad komen en er geen verkiezingen zouden hoeven worden gehouden, maar dat gebeurt toch omdat de partij op die manier zicht wil krijgen op de sterkte van iedere kandidaat, bijvoorbeeld via uitgebrachte voorkeurstemmen.

 

Elke van de zeven faculteiten aan de UvA heeft een eigen studentenraad die direct wordt gekozen. Het aantal zetels in die raad verschilt per faculteit. De veertien leden van de CSR worden deels direct en deels getrapt gekozen. De helft wordt direct gekozen via verkiezingen, de andere zeven worden door elk van de zeven facultaire raden afgevaardigd. Studenten moeten derhalve twee keer hun stem uitbrengen: één keer op de facultaire kandidaat van hun keuze en één keer op een CSR-kandidaat. De studentenraadsverkiezingen vinden plaats van 9 tot en met 13 mei.

 

Bekijk hier de volledige kandidatenlijsten, zoals vastgesteld in een besluit van het Centraal Stembureau van de UvA.