Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Studentenpartij Mei voorlopig door

Willem van Ewijk,
30 oktober 2015 - 14:19

Twee weken geleden waarschuwde het bestuur van studentenpartij Mei nog dat het einde van de partij nabij was. Nu is er van ontbinding geen sprake meer.

Nog geen twee weken geleden zinspeelde studentenpartij Mei op haar einde. Als zich niet genoeg kandidaat-bestuursleden zouden aanmelden, dan zou het huidige bestuur de ontbinding van de partij op de agenda zetten bij de eerstvolgende Algemene Ledenvergadering (ALV). Dat schreef Jessica Endert, voorzitter van partij Mei, in een e-mail aan de leden die werd ingezien door Folia. Het aftredende bestuur was namelijk niet van plan om nog een jaar aan te blijven en zei er alles aan gedaan te hebben om kandidaat-bestuursleden te werven.

 

De vergadering vond gisteravond plaats en partij Mei bestaat nog steeds. Ontbinding is volgens Endert ‘niet meer aan de orde’. ‘De voorzitter van de sollicitatiecommissie zegt genoeg kandidaten te hebben om een bestuur te vormen,’ aldus Endert. Ze denkt dat de urgentie pas later duidelijk is geworden en dat veel sollicitanten, ‘zoals dat vaker het geval is’ hebben gewacht tot de deadline al bijna verstreken was.

'De sollicitatie- commissie zegt dat het er genoeg zijn'

Onduidelijkheid
Toen Endert de noodklok luidde had zich nog maar een kandidaat gemeld. ‘Om een bestuur te vormen zijn er statutair minstens drie kandidaten nodig, bij voorkeur vier of vijf,’ zei Endert destijds. Hoeveel kandidaten er nu zijn is nog niet helemaal duidelijk. Maar ‘de sollicitatiecommissie zegt dat het er genoeg zijn’.

 

Of ze allemaal geschikt worden bevonden valt nog te bezien. Aanvankelijk was het de bedoeling dat het kandidaatsbestuur op de Algemene Ledenvergadering van 29 oktober zou worden gepresenteerd. Op de ALV van 2 december zou dan de bestuurswissel plaats kunnen vinden. Maar van een presentatie was volgens Endert gisteravond nog geen sprake. ‘De sollicitatiecommissie zei nog niet genoeg tijd te hebben gehad om alle kandidaten te spreken.’

 

Nu zal het kandidaatsbestuur pas op 2 december worden gepresenteerd. Tijdens die vergadering vindt dan meteen de bestuurswissel plaats. Op de vraag of de leden dan wel genoeg tijd hebben om na te denken of ze het wel eens zijn met de samenstelling van het kandidaatsbestuur zegt Endert: ‘De mogelijkheid om gericht vragen te stellen hebben de leden sowieso altijd pas op de ALV waarop de bestuurswissel plaatsvindt’.

 

Schaarste
Veel keus hebben de leden niet. Het is een opmerkelijke schaarste voor Mei die jarenlang de grootste partij was in de Centrale StudentenraadDe Centrale Studentenraad (CSR) is het overkoepelende en belangrijkste inspraakorgaan voor UvA-studenten en komt bij het bestuur op voor de belangen van studenten. van de UvA. De partij leverde onder meer de twee laatste CSR-voorzitters: Tariq Sewbaransingh en Sam Quax.

 

De moeilijkheden voor de partij begonnen toen het bestuur dit voorjaar de lijsten voor de studentenraadsverkiezingen te laat inleverde bij de kiescommissie. De partij werd uitgesloten van deelname aan de studentenraadsverkiezingen en van deelname aan de verkiezingen voor de meeste faculteitsraden.