Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
De kieslijsten van de studentenraadpartijen Mei en Sefa zijn ongeldig verklaard. Beide partijen leverden afgelopen maandag te laat hun kieslijst in bij het Centraal Stembureau (CSb) van de UvA. 'Op een afspraak met de democratie kom je niet te laat,' zegt het CSb. Door het ongeldig verklaren zullen op de Faculteit Economie en Bedrijfskunde (FEB) vijf van de acht zetels leeg blijven. UvASociaal doet er mee met drie kandidaten.

Partij Mei gaat in beroep tegen de beslissing, maar het bestuur van de partij zal zich moeten verantwoorden. Mei-voorzitter Tom Tawfik steekt de hand in eigen boezem. 'Het bestuur van Mei heeft gefaald.' In een persverklaring naar de leden schrijft de partij: 'Het is van belang dat wij als bestuur zo snel mogelijk onze excuses aanbieden ten overstaan van onze leden en verantwoording aan hen afleggen al schieten woorden op dit moment tekort.' Ook Sefa laat bij monde van lijsttrekker Maksim Svetlov weten in beroep te gaan tegen de beslissing van het CSb.

Op een aantal faculteiten blijft er maar één partij over door het wegvallen van Mei. Daardoor blijft er weinig te kiezen over. Op de Faculteit der Geesteswetenschappen kan er bovendien alleen nog maar gekozen worden op de twee nieuwe partijen die onlangs werden opgericht: TOF en Humanities Rally Partij, nadat UvASociaal zich terugtrok.

Alle studentenpartijen die aan de verkiezingen mee willen doen moesten maandag voor vijf uur ’s middags hun kieslijsten inleveren bij het CSb. Volgens opgaaf van het CSb waren twee partijen te laat: Sefa, de studentenpartij van de Faculteit Economie en Bedrijfskunde, leverde om vijf over vijf in, de UvA-brede partij Mei was er om vijf voor half zes.

Het stembureau ziet geen alternatief. 'In het kiesreglement staat in artikel 25 duidelijk dat wij niet kunnen afwijken van de procedure. Bij bezwaar zal ook dit reglement worden aangehouden, dus wettelijk geven we jullie weinig kans, hoewel we dit betreuren.' De bezwaarprocedure loopt eveneens bij het Centraal Stembureau.

Eerder zei Jacqueline Groot Antink, secretaris van het CSb: 'Het gebeurt bijna elk jaar dat er partijen te laat zijn, dus daar moeten we volgend jaar wel iets aan doen.’