Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: LSVb
actueel

Humanities Rally-voorman Jarmo Berkhout wordt LSVb-voorzitter

Henk Strikkers,
2 april 2016 - 17:47

Jarmo Berkhout, één van de drijvende krachten achter Humanities Rally en de Maagdenhuisbezetting, is volgend jaar voorzitter van de Landelijke Studentenvakbond. De UvA-student filosofie volgt Stefan Wirken op. Julia Verheul, die Politics, Psychology, Law & Economy (PPLE) studeert aan de UvA, wordt vicevoorzitter.

Berkhout (23) is al twee jaar actief in de actiegroepen aan de UvA. Zo is hij sinds de oprichting één van de steunpilaren van Humanities Rally, dat begon als protestbeweging tegen bezuinigingen op de geesteswetenschappenfaculteit, maar inmiddels is uitgegroeid tot een bredere actiegroep. Ook onderhandelde hij vorig jaar namens de Bungehuisbezetters met toenmalig collegevoorzitter Louise Gunning over een vreedzaam einde van de Bungehuisbezetting. Die gesprekken liepen op niets uit. In een verder verleden was hij lijsttrekker voor de Amsterdamse jongerenpartij NAT.

 

Kritiek op LSVb en minister

Opvallend is dat Berkhout zich het laatste jaar meermaals negatief uitliet over de lijn van de LSVb. Zo noemde hij het experiment met flexstuderen, dat de LSVb opperde en dat de UvA en HvA willen uitvoeren, een ‘supermarktmodel voor de studie’ en een voorbeeld van doorgeslagen rendementsdenken. Berkhout is fervent voorstander van gratis hoger onderwijs en van een vergaande democratisering van de universiteit. Bovendien had hij in het verleden weinig goede woorden over voor Jet Bussemaker, met wie hij veel te maken zal krijgen als LSVb-voorzitter.

 

Verheul (20) is op dit moment lid van de facultaire studentenraad van Rechtsgeleerdheid namens OpRecht, een partij die afzwaaiend LSVb-voorzitter Stefan Wirken oprichtte.

 

Het vijfkoppige bestuur wordt gecompleteerd door Jerom van Geffen (secretaris; Universiteit Twente), Joey Boon (penningmeester; Hogeschool Windesheim) en Desi Gielkens (algemeen bestuurslid; Universiteit Utrecht).