Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘We worden een UvA-bubbeltje in een zee van VU’

Dirk Wolthekker,
23 november 2016 - 09:57

Volgende maand wil het College van Bestuur een beslissing nemen over een eventuele verhuizing van informatiewetenschappen naar de VU. Studenten van de bètafaculteit zien het niet zitten en het CvB hikt aan tegen een verhuizing naar een duur pand aan de Zuidas. Intussen bouwt de VU gewoon verder, al dan niet voor de leegstand.

‘De gezamenlijke sfeer, cultuur, saamhorigheid en betrokkenheid op Science Park is er niet op de VU,’ zegt Kjeld Oostra, voorzitter van de studievereniging informatiewetenschappen Amsterdam (Via). ‘Ook al blijven we ingeschreven aan de UvA, we worden daar een UvA-bubbeltje in een zee van VU. Zelfs het tentamenpapier zal waarschijnlijk van de VU komen.’

 

Opnieuw lijken studenten van de bètafaculteit weinig zin te hebben in verdere samenwerking met de VU, zo blijkt uit een achtergrondverhaal in Folia 10, die vanaf vandaag in de bakken ligt. Een deel van de faculteit zal, zo is de bedoeling, eind volgend jaar verhuizen naar de Zuidas, waar de VU het zogenoemde NU-pand (Nieuw Universiteitsgebouw) bouwt, een pand waarin onder meer de gezamenlijke informatiewetenschappen van UvA en VU in zullen worden gevestigd.

‘Wij vrezen een AFS 2.0’

Maar de vraag is of die verhuizing door zal gaan. Zo zien veel studenten de meerwaarde voor een verhuizing naar de VU niet. ‘Wij vrezen herhaling van de problemen rond de Amsterdam Faculty of Science (AFS), de gezamenlijke bètafaculteit van UvA en VU, die er nooit is gekomen,’ voegt Esther de Boer, voorzitter van de facultaire studentenraad van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) eraan toe. De AFS werd in december 2013 door de medezeggenschap van de UvA weggestemd bij gebrek aan vertrouwen in de levensvatbaarheid van het project. ‘Toen werd de medezeggenschap gevraagd in te stemmen met de oprichting van die gezamenlijke bètafaculteit, terwijl daar veel te weinig over bekend was. Wij vrezen een AFS 2.0.’

 

Huurprijzen

Of de verhuizing door gaat hangt af van de bereidwilligheid van studenten en medewerkers, maar ook van de financiën: de UvA moet ter plekke etages huren van de VU, maar omdat de huurprijzen aan de Zuidas gepeperd zijn, kan de verhuizing een dure grap worden. Intern is bovendien afgesproken dat de bètafaculteit de reguliere UvA-huurprijzen betaalt en het verschil tussen de UvA- en de VU-prijs uit de algemene middelen wordt bijgepast door het bestuur. UvA-penningmeester Hans Amman zei dan ook onlangs: ‘We moeten de verhuizing wel kunnen betalen.’ En collegevoorzitter Geert ten Dam sprak van ‘een eventuele verhuizing’.

 

Amman onderhandelt al maanden met de VU over de financiën. Of dat goed afloopt is niet zeker. Mocht de UvA besluiten informatiewetenschappen niet naar de Zuidas over te hevelen, dan komt de VU met lege etages te zitten. Dat bezorgt overigens ook de UvA mogelijk problemen, want de VU moet meebetalen aan het onderzoeksinstituut dat het Netherlands Institute for Space Research (SRON) samen met UvA en VU wil bouwen op Science Park. UvA en VU steken daar gezamenlijk twintig miljoen in. Als de banden tussen UvA en VU verder bekoelen, bestaat er een kans dat de VU, die nu al op zwart zaad zit, besluit de hand op de knip te houden en niet meer mee te doen.

 

Lees Folia van deze week voor het uitgebreide achtergrondverhaal.