Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Ook medezeggenschap en Asva boycotten diesdiner

Henk Strikkers,
6 januari 2016 - 07:31

Voor het tweede jaar op rij boycotten hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen aanstaande vrijdag het hooglerarendiner, de traditionele afsluiting van de dies natalisviering van de Universiteit van Amsterdam. Acht leerstoelhouders laten weten aanstaande vrijdag niet aanwezig te zijn bij het diner in Hotel Krasnapolsky.

UpdateZie onder voor de volledige update.: Ook Naomi Appelman, voorzitter van de Centrale Studentenraad, en Breanndán O Nualláin, voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad, boycotten het traditionele hooglerarendiner.

In hun navolging geven ook de bestuursleden van studentenunie Asva geen acte de presence.

Aanstaande vrijdag viert de Universiteit van Amsterdam haar 384e verjaardag. Van 15 tot 17 uur vindt er een plechtige viering plaats in de aula. Daarbij spreekt rector magnificus Dymph van den Boom de openingstoespraak uit, geeft hoogleraar muziekcognitie Henk Jan Honing de diesrede en wordt de UvA Docent van het Jaar 2015 gelauwerd.

 

Ongepast

Na afloop gaan de hoogleraren traditioneel dineren, maar net zoals vorig jaar wordt dat diner door een aantal professoren geboycot. Vorig jaar weigerden zo'n twintig hoogleraren van de Faculteit der Geesteswetenschappen aan tafel te gaan. Dit jaar zullen er in ieder geval acht professoren niet bij zijn, zo lieten zij gisteren in een schriftelijke verklaring weten.

 

De ondertekenaars van de verklaring vinden het ongepast om in tijden van zware bezuinigingen een dergelijk duur evenement bij te wonen. Opvallend is dat ook Jan Willem van Henten het diner boycot. Hij is op dit moment de directeur van de Graduate School of Humanities, die al het masteronderwijs van de Faculteit der Geesteswetenschappen verzorgt.


Het is op dit moment niet duidelijk of ook andere hoogleraren van zins zijn het diesdiner te mijden.

Lees hieronder de verklaring die de hoogleraren aan de organisatie van de dies zonden.

 

Dear Organizers,

 

For the second year in a row, we the undersigned, Chairs at the University of Amsterdam, regretfully write to decline your invitation to the annual Professors’ Diner. Under the present reality of budget cuts, which undermine the very essence of our work and that of our colleagues, we find it difficult to take part in a costly event such as this, as long as not even the option to pay for one’s own meal is being offered.

 

Mieke Aerts (hoogleraar moderne politieke geschiedenis van Nederland)

Rens Bod (hoogleraar computationele en digitale geesteswetenschappen)

Olga Fischer (hoogleraar taalkunde van de Germaanse talen)

Josef Früchtl (hoogleraar filosofie van kunst en cultuur)

Guy Geltner (hoogleraar middeleeuwse geschiedenis)

Lia van Gemert (hoogleraar Nederlandse letterkunde)

Wouter Hanegraaff (hoogleraar geschiedenis van de hermetische filosofie en verwante stromingen)

Jan Willem van Henten (hoogleraar religiestudies)

Kati Röttger (hoogleraar theaterwetenschappen)

Foto: Insatiablemunch (cc, via Flickr)
De vermeende boosdoener van 2013 staat dit jaar niet op de kaart

Geen steak tartare

Het hooglerarendiner vindt dit jaar wederom plaats in Hotel Krasnapolsky. Daar vond drie jaar geleden ook het hooglerarendiner plaats, maar toen ontstond er na afloop tumult omdat veel hoogleraren met flinke buikloop een nacht op de pot doorbrachten.

 

Een steak tartare (een gerecht met rauw vlees) kreeg er de schuld van, maar dat werd nooit bewezen. Een woordvoerder van Kras laat weten dat er dit jaar geen steak tartare op het menu staat. ‘We hebben een gewoon menu met eend, dorade en als toetje chocoladecake. Voor de vegetariërs serveren we spinaziesoep, quiche met onder meer truffel en ook chocoladecake.’

 

Update 7 januari 2016 15.30 uur

De voorzitters van de Centrale Studentenraad (Naomi Appelman) en Centrale Ondernemingsraad (Breanndán O Nualláin) zullen niet aanschuiven bij het hooglerarendiner, zo laten zij in een schriftelijk verklaring weten. ‘Ook wij hebben moeite om mee te doen aan een dergelijk duur evenement wanneer op meerdere faculteiten drastisch bezuinigd wordt en de mogelijkheid om zelf financieel bij te dragen aan het diner uitgesloten wordt,’ zo schrijven ze.

 

Buiten de voorzitters werd er niemand uit hoofde van zijn of haar CSR- of COR-lidmaatschap uitgenodigd voor het diner.

 

In navolging van de medezeggenschappers hebben ook de zes bestuursleden van studentenunie Asva besloten de uitnodiging voor het diner af te slaan. 'In deze tijden van zware besparingen kunnen we aanwezigheid bij zo'n duur diner niet rechtvaardigen; niet tegenover onszelf en niet tegenover de academische gemeenschap,' zegt Asva-voorzitter Xandra Hoek.

Lees meer over