Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
actueel

Hoogleraren geesteswetenschappen zeggen diesdiner af

Dirk Wolthekker,
8 januari 2015 - 10:33
De aanstaande reorganisatie bij de Faculteit der Geesteswetenschappen (FGw) zal vanmiddag merkbaar zijn tijdens de diesviering van de UvA in de Aula: een twintigtal hoogleraren van de FGw zal wegblijven bij het hooglerarendiner. Tijdens de 383e diesviering zal ook stilgestaan worden bij de gebeurtenissen van gisteren in Parijs.

De UvA heeft laten weten dat rector magnificus Dymph van den Boom tijdens de diesviering zal stilstaan bij de aanslag op het Franse satirische weekblad Charlie Hebdo. Ze zal eveneens de aanwezigen oproepen later op de dag mee te doen aan een door de gemeente georganiseerde demonstratieoptocht. Collegevoorzitter Louise Gunning en HvA-rector Huib de Jong zullen daarin meelopen.

De organisatie HumanitiesRally, die een ludieke ‘begrafenisstoet’ had georganiseerd naar de Aula om aandacht te vragen voor de (financiële) problemen op de Faculteit der Geesteswetenschappen, heeft de ‘begrafenis’ afgeblazen omdat een dergelijke ludiek bedoelde tocht vandaag niet gepast is: in Frankrijk is voor vandaag een dag van nationale rouw afgekondigd. De demonstratie van HumanitiesRally gaat wel door.

Het traditionele hooglerarendiner, dat jaarlijks in aanwezigheid van de tijdens de dies benoemde eredoctoren plaatsvindt, zal eveneens doorgaan. Rond de twintig hoogleraren geesteswetenschappen zullen er echter niet aan deelnemen. Ze blijven weg uit protest tegen de aangekondigde bezuinigingen op de FGw. Aan de organisatie van de dies schreven ze:

'We, the undersigned, chairs in the Humanities Faculty at the University of Amsterdam, regretfully write to decline your invitation to the annual Professors’ Dinner. Under the present threat of massive budget cuts, which undermine the very essence of our work, we find it difficult to take part in a costly event such as this. We do however look forward to the promised renewal of genuine and open consultations regarding the future of our faculty.'


De hoogleraren die het diner hebben afgezegd zijn:

W.D.E. Aerts, Nederlandse geschiedenis
L. A. Bialasiewicz, Europese studies
A.F.W. Bosman, architectuurgeschiedenis
O.C.M. Fischer, Engelse literatuur
J. Früchtl, filosofie
G. Geltner, Middeleeuwse geschiedenis
E.M.P. van Gemert, Nederlandse literatuur
R.V.A. Janssens, amerikanistiek
B.J. de Kloet, mediastudies
W.G. Klooster, Nederlandse literatuur
H.A. van der Liet, Scandinavische literatuur
M. Kemper, Europese studies
K.E. Röttger, theaterwetenschappen
E. Rutten, Slavische literatuur
A.P. Versloot, Duitse literatuur
G.A. Wiegers, religiestudies
M.J. Wintle, Europese studies