De bouw- en verbouwplannen van de universiteit worden duurder dan gepland. De bouw van de Universiteitsbibliotheek en het gebouw dat in de volksmond REC-V wordt genoemd gaat ook langer duren. Dit zal niet leiden tot bezuinigingen op onderwijs of onderzoek, verzekert UvA-bestuurslid Jan Lintsen.
Het is geen goed nieuws, dat bestuurslid Jan Lintsen vandaag bekend maakt. ‘Je loopt altijd tegen dingen aan als je bouwt. En ik heb nog nooit meegemaakt dat een bouwprocedure sneller gaat dan gepland,’ zegt hij, verwijzend naar zijn verleden bij het Ministerie van Verkeer & Waterstaat.
Er spelen echter meerdere factoren die deze aanpassingen in het huisvestingsplan van de UvA noodzakelijk maken. Zo zijn er meer vierkante meters nodig omdat er steeds meer studenten naar de UvA komen. Daarnaast wordt duurzaamheid steeds belangrijker en is de markt simpelweg anders, vertelt Lintsen. ‘Aannemers kunnen zeggen: “Voor jullie tien anderen”, terwijl ze in het verleden bij ons aanklopten voor werk.’
Universiteitsbibliotheek kost miljoenen extra
Een project dat al eerder vertraging opliep en waarvan de oplevering wederom wordt uitgesteld is de Universiteitsbibliotheek. Die wordt nu gerealiseerd op het Binnengasthuisterrein in BG-13a/14. Die voormalige ziekenhuisgebouwen zijn echter meer dan een eeuw oud en bij het strippen van de panden stuitte de UvA op een probleem: de fietsenkelder kan niet met reguliere heiwerkzaamheden worden aangelegd. Er moet eerst een nieuwe betonvloer worden gestort waarna aan de graafwerkzaamheden kan worden begonnen.
Dat kan voor de omwonenden onplezierig worden, aangezien het storten van de vloer soms zo lang duurt dat het waarschijnlijk op onorthodoxe tijdstippen zal beginnen of stoppen. ‘Als je om elf uur wil gaan slapen en er anderhalve meter naast je slaapkamer een betonmolen staat te draaien, is dat niet prettig,’ zegt hoofd Huisvestingsontwikkeling Cees van der Wolf.
Deze tegenvaller levert waarschijnlijk een vertraging van een tot anderhalf jaar op. Bovendien betekent het mogelijk dat er in de huidige universiteitsbibliotheek enig extra achterstallig onderhoud moet plaatsvinden, omdat die langer in gebruik blijft. De extra kosten voor de UB worden op dit moment door de universiteit geschat op 10,3 miljoen euro.
Soberder ontwerp voor REC-V
Dat de markt voor aannemers is veranderd merkte de universiteit bij haar plannen op Plot-V op Roeterseiland. Het bouwen van huidige ontwerp liep zo in de papieren dat het universiteitsbestuur en de decanen van de drie faculteiten op Roeterseiland hebben besloten dat het dit niet waard is. Daarom is besloten een nieuw bureau in de arm te nemen dat een nieuw ontwerp gaat maken voor het gebouw. Dat gaat ook een scenario uitwerken voor een kleinere collegezaal, met bijvoorbeeld 700 in plaats van 1.000 plekken.
Dat betekent dat er op zijn vroegst over drie jaar een collegezaal zal staan op Plot-V, terwijl in de originele plannen rekening werd gehouden met ingebruikname in 2019. Het houdt ook in dat er langer grote colleges buiten de UvA gegeven zullen worden, zoals in Carré. De UvA-afdeling Huisvestingsontwikkeling gaat onderzoeken of daar andere of betere plekken voor gevonden kunnen worden dan theaterzalen.
Nieuw AI-gebouw mogelijk niet volledig energieneutraal
Het derde project waar de UvA op dit moment mee bezig is, is het gebouw voor het Innovation Center for Artificial Intelligence (Icai) op Science Park. De voorbereiding van de bouw gaat daar volgens Lintsen ‘redelijk glad’, zowel qua planning als qua kosten. Het is echter de vraag in hoeverre het pand voor een redelijke prijs energieneutraal kan worden. ‘Hoe ver wil je gaan met duurzaamheid? Het wordt sowieso gasloos, maar omdat het pand niet zo groot is, wordt het moeilijk om het volledig energieneutraal te maken,’ vertelt Lintsen. Mogelijk wordt het daarom volgens de UvA ‘bijna energieneutraal’.
Door de groei van het aantal studenten aan de bètafaculteit is er echter op de korte termijn een tekort aan ruimte op het Science Park. Daarom wordt er snel begonnen aan het plaatsen van containers om onderwijs te geven. Volgens Van der Wolf moet daarbij gedacht worden aan ‘een constructie die een tijd geleden op de pontons stond op Roeterseiland’.
Geen bezuinigingen op onderwijs en onderzoek
Volgens bestuurslid Lintsen betekenen deze tegenslagen niet dat er hierdoor bezuinigd moet worden op onderwijs en onderzoek. Ook zal de vierkante meterprijs die faculteiten betalen aan de UvA-kas niet omhoog gaan door deze aanpassingen.
‘We bouwen, maar niet tot elke prijs,’ zegt Lintsen. ‘In de eerste plaats wordt ieder project aan een strak kader getoetst.’ Ten tweede wil de universiteit niet meer dan 10 tot 12 procent van haar begroting uitgeven aan huisvestingskosten. Als dit meer dreigt te worden, dan worden investeringen aangepast of uitgesteld. ‘In de derde plaats gebruikt de UvA zijn liquide middelen en de bestaande afspraken over opneembare leningen, en niet meer dan dat voor deze investeringen.’ Als een van deze normen wordt overtreden, zegt Lintsen, bouwt de UvA anders, later of niet.
De komende maanden gaan de rekenmeesters van de UvA aan de slag om de aanpassingen in het huisvestingsplan volledig door te rekenen. Bij de kaderbrief in mei hoopt de UvA die doorrekening klaar te hebben. Aan de hand daarvan gaat het UvA-bestuur in gesprek met de medezeggenschap.