Foto: OIII Architecten
actueel

Bouw REC-V vertraagd, UvA rekent op 2020

Henk Strikkers,
30 november 2018 - 09:37

Het nieuwe onderwijsgebouw REC-V krijgt een collegezaal voor duizend studenten, die opgesplitst kan worden in drie kleinere zalen. Dat blijkt uit nieuwe ontwerpen van architectenbureau OIII. De UvA moet wel een jaartje wachten op de zaal: het openingsfeest is niet langer gepland in collegejaar 2019/20, maar in 2020/21.

Sinds de UvA aankondigde het veldje tussen Crea, REC-J/K en het Sarphatiblok te willen bebouwen, verzetten de bewoners van het Sarphatiblok zich tegen de plannen. Dat de ingebruikname van het nieuwe onderwijsgebouw met een jaar wordt uitgesteld komt dus niet als een donderslag bij heldere hemel.

 

In juni bleek al dat de universiteit rekening hield met vertraging. Hoewel de universiteit benadrukte dat het veel belang heeft bij een snelle oplevering, stond in een verslag van een bewonersbijeenkomst dat ‘de werkelijkheid zal liggen in het studiejaar 2019/2020 of 2020/2021.’ Hans den Boer, woordvoerder huisvestingsontwikkeling van de UvA, zegt dat het uitstel wordt veroorzaakt doordat er ‘gaandeweg is gesleuteld aan de plannen, bijvoorbeeld aan of en hoe de zaal in verschillende compartimenten opgedeeld moest kunnen worden’.

 

De universiteit hoopt dat de gemeente komende maand goedkeuring geeft aan haar plannen. ‘We blijven binnen het bestemmingsplan, dus ik verwacht dat de gemeente haar goedkeuring geeft.’ Na een eventueel fiat van die omgevingsvergunning kunnen bewoners hun zienswijzen indienen.

Foto: OIII Architecten

Highlight

Tegelijkertijd met de aankondiging van de vertraging, maakte de universiteit ook enkele nieuwe details en ontwerpen van REC-V bekend. Volgens de UvA moet een grote foyer van 620 vierkante meter de ‘highlight van het project worden’. Door extra gangpaden en de grote foyer moet de collegezaal van duizend studenten zich in een kwartier kunnen vullen en moeten studenten ook weer binnen een kwartier buiten kunnen staan.

 

Blijkens de tekeningen probeert de UvA de buurtbewoners die klagen over een gebrek aan groen tegemoet te komen door veel groen terug te laten komen aan de buitenkant van het pand.