Foto: MVSA Architecten
actueel

Zo ziet UvA’s nieuwe bibliotheek er vanbinnen uit

Henk Strikkers,
29 oktober 2018 - 14:16

Over drie jaar kun je er pas studeren, maar nu kun je door een aantal schetsen al wel binnengluren in de nieuwe universiteitsbibliotheek van de UvA. De bieb, die wordt gemaakt in de Tweede Chirurgische Kliniek en het Zusterhuis op het Binnengasthuisterrein, krijgt een ingang in de Vendelstraat, zeven kilometer aan boeken en een speciale bomenkamer.

De universiteitsbibliotheek krijgt een vide, met daarin een grote boom en een aantal overlegplekken. Dat is het eerste wat je ziet als je de fietsenstalling uitloopt. Daarnaast is er een ruimte voor onderwijs of speciale evenementen, die zowel door studenten als docenten geboekt kan worden.

Foto: MVSA Architecten

Bij binnenkomst door de hoofdingang kom je binnen in het overdekte Atrium, met een dak dat is gebaseerd op de nerven van een blad van een plant. Het atrium is een ‘ontmoetingsruimte’ met rechts de informatiebalie en links wat zitplekken om te overleggen. Het kan ook worden gebruikt voor exposities en voor bijvoorbeeld lezingen van sprekers.

Foto: MVSA Architecten

In de gangen van de bibliotheek worden kleuren gebruikt die verwijzen naar vroeger tijden, waarin deze panden nog een ziekenhuis waren. Wat opvallend is, is dat ook in de gangen veel studieplekken zijn gecreëerd. Volgens de universiteit komen er in totaal meer dan duizend studieplekken in de nieuwe universiteitsbieb.

Foto: MVSA Architecten

In de bibliotheek zelf kun je als student letterlijk studeren tussen de boekenkasten, maar de UvA benadrukt ook de vele soorten ruimtes die er zullen komen. Zo komt er een offline kamer, waarin laptops en telefoons verboden zijn. Daarnaast komt er een whiteboardkamer waar overal op de muren geschreven kan worden en een bomenkamer ‘die de positieve effecten van planten op leren en focussen benadrukt’.

Lees meer over