Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Benthem Crouwel Architecten
actueel

Nieuw UvA-gebouw op Science Park wordt energieneutraal

Henk Strikkers,
1 november 2018 - 13:24

Het befaamde architectenbureau Benthem Crouwel, dat eerder onder meer het Centraal Station in Rotterdam onder handen nam en UvA’s tandheelkundefaculteit Acta bouwde, gaat het nieuwe onderwijsgebouw op het Science Park bouwen. Dat Lab 942 moet volledig energieneutraal worden.

Het gebouw, dat volledig energieneutraal moet zijn, komt er omdat de UvA’s bètafaculteit uit haar jasje is gegroeid. ‘De ontwikkelingen op het vlak van Informatiewetenschappen en Kunstmatige Intelligentie (KI) bieden bovendien kansen op het gebied van samenwerking tussen universiteit, bedrijfsleven en maatschappelijke partners,’ schrijft de universiteit in een persbericht.

Foto: Benthem Crouwel Architecten

Duurzaamheid staat centraal in het ontwerp van het gebouw. Bij de bouw wordt geprobeerd het verbruik van grondstoffen zo laag mogelijk te houden en als het eenmaal in gebruik wordt genomen moet het gebouw volledig energieneutraal zijn.

 

Volgens de universiteit viel het ontwerp van Benthem Crouwel Architecten op ‘vanwege de manier waarop het gebouw kan inspelen op het gebruik; minder gebruik betekent minder verwarmen, of bij intensiever gebruik krijgt gebouwbeheer een signaal dat bijvoorbeeld toiletten extra gereinigd moeten worden.’ Bovendien krijgt het gebouw volgens de UvA door veel groen en voldoende daglicht ‘een prettig en gezond binnenklimaat’.

 

Het is de bedoeling dat Lab 942 medio 2021 klaar is.

Foto: Benthem Crouwel Architecten