Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Steffi Weber
actueel

Actiegroep Animo voert actie tegen verhuisplannen naar VU

Dirk Wolthekker,
16 februari 2017 - 16:53

Nu de verhuisbewegingen van de UvA naar de VU en omgekeerd deze week vastere vormen hebben gekregen roeren de studenten van actiegroep Animo zich opnieuw. Vanmorgen hingen ze op het Science Park verschillende banners op tegen de verhuisplannen.

De UvA en de Vrije Universiteit zijn al enige tijd van plan om verschillende bètaopleidingen concentreren op de ene dan wel de andere campus: het Science Park van de UvA of campus Zuidas van de VU. Uit protest tegen de plannen heeft een deel van de studenten zich verenigd in de anonieme actiegroep Animo.

 

Deze week kwam naar buiten dat UvA en VU, ondanks het verzet van de studenten de concentratie van vergelijkbare bètaopleidingen doorzet — in het bijzonder omdat onderzoeksgroepen daarom zouden vragen. De erbij behorende opleidingen verhuizen dan automatisch mee. 

 

Het College van Bestuur (CvB) heeft de facultaire studentenraad adviesrecht gegeven ten aanzien van de verhuizing, maar dat had volgens Animo instemmingsrecht moeten zijn.

 

‘Echte inspraak’

De leden van de groep willen zoals gezegd anoniem blijven en lichten de actie toe via tussenpersoon Vincent den Haan. ‘Laat ons luid en duidelijk zijn: het CvB wil geen echte inspraak van studenten, maar slechts een advies dat men naast zich neer kan of zal leggen. Over de onderwijsinhoudelijke veranderingen wordt zelfs niet om advies gevraagd. Waarom niet? Omdat ze de verhuizing er door willen duwen, en geen tegenspraak willen van studenten en medewerkers. Als er niet geluisterd wordt aan de vergadertafel, dan is de stap naar actie nodig.’

 

Het College van Bestuur heeft eerder aan Folia laten weten dat ze draagvlak voor de samenwerkingsbesluiten belangrijk vindt en dat de Centrale Studentenraad instemmingsrecht heeft waar het over de begroting en financiering van de plannen gaat. Daarbij verwees het college naar een Q&A op de website van de faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI).