Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Actiegroepen: ‘College frustreert hervormingsproces’

Dirk Wolthekker,
17 november 2016 - 09:34

De actiegroepen Humanities Rally en Rethink UvA hebben gisteren samen met de Asva Studentenunie een boze e-mail gestuurd aan het College van Bestuur. Dit deden ze naar aanleiding van een interview dat Geert ten Dam en Karen Maex eerder aan Folia gaven. Daarin laten ze volgens de groepen zien dat het referendum over democratisering niet serieus te nemen.

In de e-mail, die is ingezien door Folia, wijzen de actiegroepen erop dat het College van Bestuur (CvB) na de bezetting van het Maagdenhuis afspraken heeft gemaakt met de academische gemeenschap. Een van die afspraken zou zijn dat het college de uitkomst van een eventueel referendum zou implementeren. ‘Desondanks zeiden jullie in een recent Folia-artikel dat jullie je niet committeren aan de resultaten van het referendum.’

 

Bovendien schrijven de actiegroepen dat het College van Bestuur haar verantwoordelijkheid ontloopt door het referendum als een vrijblijvende enquête te zien in plaats van als referendum. ‘Jullie hebben meermaals gezegd dat jullie de universitaire gemeenschap ten dienst willen zijn. Dit kunnen jullie doen door de uitkomst van dit referendum te respecteren. Door nu te stellen dat jullie het referendum anders opvatten dan overeengekomen, ondermijnen jullie het hervormingsproces dat we zijn ingegaan,’ aldus de actiegroepen.

Foto: Daniël Rommens
Collegevoorzitter Geert ten Dam (l) en rector-magnificus Karen Maex

Cruciaal

Volgens de actiegroepen zijn de komende weken en maanden ‘cruciaal’ voor de toekomst van de Universiteit van Amsterdam. ‘De volledige academische gemeenschap heeft binnenkort de unieke kans om zich in een referendum uit te spreken over welke richting de universiteit zal inslaan.’

 

De e-mail gaat ook in op het feit dat een deel van de academische gemeenschap uitgesloten lijkt van deelname, onder meer doordat de medewerkers van het AMC niet mee lijken te kunnen doen omdat ze niet officieel in dienst zijn van de UvA. Ook andere groepen medewerkers hebben geen automatisch stemrecht, maar moeten dat aanvragen.

 

Stemrecht

De mogelijkheid om dat stemrecht aan te vragen verliep afgelopen dinsdag. Tot gisteravond waren nog onderhandelingen gaande om die termijn te verlengen. Ook moet AMC-bestuursvoorzitter Marcel Levi de adresgegevens van zijn medewerkers vrijgegeven, zodat zij een stemoproep voor het referendum kunnen ontvangen. Levi was hier vooralsnog niet toe bereid. 

 

Volgens Humanities Rally, Asva Studentenunie en ReThink is dit allemaal ‘frustratie’ van het democratiseringsproces. Ze spreken van ‘tegenwerking’ en waarschuwen er in de e-mail nog eens voor dat de bestuurders Maex en Ten Dam zo hun ‘legitimiteit verspelen’. Dinsdag zei Asva-voorzitter Henriëtte Hoogervorst nog tijdens Folia Live dat het college onvoldoende doet om het referendum aan de UvA onder de aandacht te brengen. Maex en Ten Dam hebben vooralsnog niet gereageerd.

 

Update, donderdag 10u30: Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering en Decentralisering, laat weten dat de deadline voor kiezersregistratie is verschoven naar 25 november.