Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Henk Strikkers
actueel

Update: Deel UvA-medewerkers mogelijk zonder stemrecht

Dirk Wolthekker,
16 november 2016 - 13:48

Er is een meningsverschil ontstaan tussen de referendumcommissie en de commissie Democratisering & Decentralisering (D&D) over een technisch, maar belangrijk detail: de termijn waarbinnen medewerkers die niet automatisch stemrecht hebben zich moeten aanmelden om tóch te kunnen deelnemen aan het referendum. Die termijn verstreek dinsdag. De commissie D&D wil dat er meer tijd komt om je als kiezer te kunnen registreren. 

Sinds dinsdag wordt er koortsachtig overleg gevoerd tussen de commissie D&D en de referendumcommissie om de deadline naar voren te schuiven. Als dat niet lukt kunnen medewerkers die geen automatisch stemrecht hebben zich niet meer aanmelden voor deelname aan het referendum.

 

Het gaat dan bijvoorbeeld om medewerkers van het AMC. Die zijn in dienst van het AMC het academisch medisch centrum van de UvA. Ook zijn ze vertegenwoordigd in de Centrale Ondernemingsraad van de UvA. Toch hebben ze niet automatisch stemrecht. Dit komt omdat ze niet bij de UvA zelf in dienst zijn.

 

Tot dinsdag zat er ook een fout in het online formulier waarmee medewerkers zich konden aanmelden. Medewerkers met een arbeidscontract voor onbepaalde tijd konden zich hierdoor niet aanmelden. Sarah de Lange van de referendumcommissie heeft laten weten dat dit euvel intussen is verholpen. Maar dat is wellicht te laat voor veel medewerkers die willen stemmen, zolang de deadline niet wordt verschoven. 

 

Procedures

Voorzitter van de commissie D&D Lisa Westerveld vindt het een lastig punt. ‘Als commissie willen wij graag zo veel mogelijk mensen aan het referendum laten deelnemen, maar de referendumcommissie heeft een andere taak. Die moet zorgen dat alle procedures in orde zijn.’

 

De referendumcommissie is op dit moment bezig een referendumreglement op te stellen. Westerveld: ‘Daarbij moet de commissie er bijvoorbeeld ook rekening mee houden dat mensen die een verzoek indienen om te mogen stemmen hun verzoek afgewezen zien. Die medewerkers moeten daar vervolgens bezwaar tegen kunnen maken.’ Om genoeg tijd te hebben deze bezwaarschriften te behandelen heeft de referendumcommissie de datum van 15 november als deadline vastgesteld.

 

Westerveld begrijpt dat. Toch wil ze proberen om die deadline uit te stellen. ‘Als commissie D&D willen wij graag dat mensen zonder automatisch stemrecht zich gedurende de hele stemperiode als kiezer kunnen aanmelden.’ 

 

De referendumcommissie zal vanavond een beslissing nemen over de aanmeldtermijn. Het referendum vindt plaats van 23 november tot 11 december.

 

Update, donderdag 10u30: Lisa Westerveld, voorzitter van de commissie Democratisering en Decentralisering, laat weten dat de deadline voor kiezersregistratie is verschoven naar 25 november.

 

Zie hier voor meer info over het referendum. Klik hier voor de lijst van de groepen die zich moeten aanmelden om te mogen stemmen. En bekijk hier de aanmeldpagina voor het referendum.