Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Mina Etemad
actueel

Asva: ‘CvB schiet tekort bij promotie referendum’

Daniël Rommens,
16 november 2016 - 10:02

Het College van Bestuur van de UvA schiet tekort bij het promoten van referendum over democratisering dat later deze maand zal plaatsvinden. Dat zei voorzitter van de Asva Studentenunie Henriëtte Hoogervorst dinsdag bij Folia Live.

Hoogervorst deed haar uitspraak als antwoord op een vraag van een kijker van Folia Live. Er zijn problemen geweest met de verzending van de e-mail aan studenten en medewerkers om ze uit te nodigen te gaan stemmen, aldus Hoogervorst. Daarnaast zou het moeilijk zijn om van de universiteit ondersteuning te krijgen voor campagnes om het referendum onder de aandacht te brengen. ‘Je ziet dat we daardoor in het nauw komen met het referendum. Veel studenten weten niet precies wat er aan de hand is.’

 

De Asva-voorzitter sprak dinsdag met Folia-redacteur Daniël Rommens over het referendum dat vanaf 23 november aan de UvA zal worden gehouden. Daarin kunnen studenten en medewerkers stemmen voor vier bestuursmodellen. De studentenunie voert al sinds het verschijnen van het rapport van de Commissie Democratisering & Decentralisering campagne voor het groene bestuursmodel.

‘Je krijgt beter onderwijs als je het van onderaf laat bepalen’

Het groene model staat voor de zelforganiserende universiteit. Er zijn zo weinig mogelijk bestuurders en er is veel autonomie op lokaal niveau, zeer decentraal dus. Het besturen van de universiteit gebeurt vooral door studenten en medewerkers. ‘Wij denken dat je beter onderwijs krijgt als je het onderwijs van onderaf laat bepalen,’ zegt Hoogervorst.

 

Experiment
In het groene model wordt een aantal vergaande wijzigingen in het bestuur van de universiteit voorgesteld, die niet allemaal zijn toegestaan door de huidige wetgeving. Hoogervorst voorziet geen problemen mocht het groene model bij het referendum een meerderheid krijgen.

 

Voor elementen uit het groene bestuursmodel die volgens de Wet op het hoger onderwijs nog niet mogelijk zijn stelt zij voor om gebruik te maken van een experimentele clausule. ‘Universiteiten kunnen daar aanspraak op maken en dan kijken ze in Den Haag naar de mogelijkheden om dingen tijdelijk toe te staan,’ aldus Hoogervorst. Ze verwacht dus dat de minister voor de UvA een uitzondering op de wet wil maken. ‘Jet Bussemaker komt bovendien naar de UvA om hierover in debat te gaan. Ze zal bespreken hoe ver ze kunnen gaan in Den Haag.’

 

In aanloop naar het referendum over democratisering aan de UvA interviewt Folia deskundigen en betrokkenen live op Facebook. Waar gaat het referendum eigenlijk over? En hoe bepaal je wat je stemt? De interviews worden live uitgezonden via onze Facebookpagina. Volgende week is er weer een nieuwe aflevering. Houd daarvoor Folia.nl, Facebook en Twitter in de gaten. Hieronder kun je de aflevering van gisteren terugkijken.