Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
Foto: Daniël Rommens
actueel

Bemiddeling studentenraad en Raad van Toezicht mislukt

Dirk Wolthekker,
8 juni 2016 - 11:11

De verstandhouding tussen de Centrale Studentenraad (CSR) en de raad van toezicht (RvT) is op een dieptepunt beland. Om de relaties te herstellen is de hulp ingeroepen van mediator en oud-voorzitter van de Ondernemingskamer bij het Gerechtshof Peter Ingelse, maar de Centrale Studentenraad besloot gisteren de stekker uit het overleg te trekken.

De verstandhouding tussen de medezeggenschapsorganen van de UvA is na de herbenoeming van Raad van Toezicht-voorzitter Atzo Nicolaï op een dieptepunt beland, vooral vanwege diens herbenoeming. Daarover werd geen overleg gevoerd met de medezeggenschap, de studenten moesten de herbenoeming zelfs vernemen via de media. De CSR, die de mogelijkheid had willen hebben over de herbenoeming te adviseren, was er zo kwaad over dat men heeft onderzocht of er juridische mogelijkheden waren de herbenoeming te blokkeren. Die mogelijkheden waren er onvoldoende.

 

Mediator

Dat heeft de relatie tussen de Raad van Toezicht en de studentenraad verziekt, zo erg zelfs dat de oud-voorzitter van de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam, Peter Ingelse, onlangs werd ingeschakeld om te bemiddelen. Ingelse is een professionele bemiddelaar en werd vorig jaar ook ingeschakeld bij de onderhandelingen tussen het inmiddels failliete V&D en de vakbonden. In het dagelijks leven is hij werkzaam bij mediation-kantoor ReulingSchutte.

‘Ik bevestig noch ontken de mediation’

Betrokken partijen houden hun mond over de gevoerde gesprekken met Ingelse, maar tot resultaat leidden die gesprekken tot nu toe niet. Ook Ingelse wilde er gisteren niets over kwijt. ‘Ik vertel nooit iets over bemiddelingspogingen en beantwoord ook niet de vraag of ik überhaupt bezig ben met een bemiddelingspoging. Ik bevestig noch ontken de mediation.’ In kringen rond de onderhandelingen wordt echter bevestigd dat het om Ingelse gaat.

 

De CSR en de centrale ondernemingsraad hebben komende vrijdag om elf uur een gezamenlijke vergadering (gv) waar de verstandhouding tussen de medezeggenschap van de UvA en de RvT op de agenda staat. Daar bemoeit inmiddels ook Asva Studentenunie zich mee. Die heeft gistermiddag een petitie online gezet, waarin men de gv oproept het vertrouwen op te zeggen in de Raad van Toezicht.

 

Gisteravond rond negen uur bleek dat de CSR na intern overleg heeft besloten de bemiddeling te staken. Inhoudelijk wil de studentenraad daar niets meer over kwijt, behalve dat het ‘niet lag aan de onafhankelijke derde.’ Op haar eigen website heeft de studentenraad inmiddels een vrij vernietigend document geplaatst waarin men twaalf pijnpunten van de samenwerking met de Raad van Toezicht beschrijft.

 

Monika Milz

Aan HvA-kant is de relatie met de RvT juist flink opgeknapt sinds de centrale medezeggenschap van de HvA vorige week een pluim gaf aan Atzo Nicolaï. Niettemin wordt zijn voorzitterschap van de RvT van de HvA – Nicolaï is zowel RvT-voorzitter van de UvA als van de HvA – niet verlengd, in afwachting van de algehele evaluatie van de samenwerking tussen UvA en HvA. Die gaat naar verwachting spoedig van start.

 

Op korte termijn komt overigens ook de opvolging van Monika Milz in het vizier. Oud-bankier Milz is lid van de RvT van de HvA en in die hoedanigheid ook adviseur van de RvT van de UvA. Haar tweede termijn eindigt op 1 oktober en zij kan reglementair niet worden herbenoemd.