Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

ASVA strijdt tegen menstruatiearmoede

ASVA strijdt tegen menstruatiearmoede

 

‘Heeft een van jullie maandverband of een tampon bij zich?’. Voor veel studenten zal dit niet de eerste keer zijn dat ze deze vraag hebben gehoord. Soms valt het moment van menstruatie je namelijk rauw op je dak. Je lichaam houdt natuurlijk geen rekening met de eventuele aanwezigheid van menstruatieproducten op dat moment, of met het feit dat je huur net is afgeschreven of je fiets is gestolen en je dus even krap bij kas zit. ASVA vindt dat menstruatieproducten voor alle mensen beschikbaar moeten zijn die dat nodig hebben. Daarom strijdt ASVA voor gratis menstruatieproducten op onderwijsinstellingen. Om zelf het goede voorbeeld te geven en om natuurlijk al zoveel mogelijk studenten te helpen, zijn er al het hele jaar menstruatieproducten aanwezig bij de studentenbalie van ASVA. Deze worden veelvuldig gebruikt door zowel medewerkers en vrijwilligers van ASVA, als door andere bezoekers van CREA. En voor die betaalbare nieuwe fiets kan je overigens ook bij ASVA terecht!

 

UvA: Menstruatieproducten uit de automaat

Op de UvA is de Centrale Studenten Raad (CSR) anderhalf jaar geleden al begonnen met het maken van concrete plannen om gratis menstruatieproducten beschikbaar te maken op de campus. Een concreet voorstel is toen afgewezen door het College van Bestuur, omdat de gratis menstruatieproducten in het voorstel belastingtechnische problemen kon opleveren met betrekking tot medewerkers. Inmiddels heeft de CSR een mondelinge toezegging gekregen om een pilot te starten op de UvA, waarbij in elk gebouw pakketjes menstruatieproducten voor 1 cent beschikbaar zijn in snoepautomaten. Dit zou vanaf dit onderwijsjaar ingaan, maar er is nog geen concrete actie ondernomen.

 

HvA: Bestuurlijk bezwaar

De HvA doet het tot nu toe iets beter dan de UvA. Op de 4e verdieping aan de Wibautstraat zit namelijk SESI Community Center. Zij zijn onderdeel van de faculteit Maatschappij & Recht en staan onder andere voor inclusie. In het kader daarvan zijn ze om menstruatiearmoede tegen te gaan een samenwerking aangegaan met het Armoedefonds. Op hun kantoor staat al een jaar een kastje waar mensen menstruatieproducten uit kunnen pakken wanneer ze die nodig hebben. Dit is dus soortgelijk aan wat ASVA heeft en ook op de HvA wordt dit kastje veelvuldig gebruikt. Dit is echter een initiatief los van de hogeschool, want vanuit de HvA zelf zijn er nog geen menstruatieproducten beschikbaar voor studenten. Een student is begonnen aan een pilot in het Corry Tendeloohuis (voorheen Fraijlemaborg), maar hier wordt tegen bestuurlijk bezwaar aangelopen. Vanuit HvA zelf blijkt gratis menstruatieproducten lastig te regelen zijn, en moeten initiatieven vooral decentraal vanuit studieverenigingen komen in samenwerking met bijvoorbeeld het armoedefonds.

 

Nog geen oplossing

Al met al zijn er hier en daar wat initiatieven, maar een grote overkoepelende oplossing is er nog niet op de onderwijsinstellingen. In Amsterdam, een stad die normaal koploper is op het gebied van inclusie, laten onderwijsinstellingen nu steken vallen. Daarom blijft het studentenwelzijn team van ASVA zich inzetten om bewustzijn voor dit probleem te creëren, met

als doel dat studenten in Amsterdam allemaal zonder menstruatiezorgen kunnen studeren. Tot het zover is, kan je altijd langs de balie van ASVA komen!

 

 

 

Genoeg gestrest? ASVA rekent af met het Bindend Studie Advies (BSA)

 

Hoge studieschulden, woningstress en ruimtetekort op de hogere onderwijsinstellingen. Dit zijn allemaal problemen waar studenten mee te maken hebben, om nog maar te zwijgen van de prestatiedruk die er heerst. Als student wil je je studiepunten halen, relevante ervaring opdoen voor je cv en daarnaast nog een actief sociaal leven leiden, het liefst bij een vereniging. Al deze ambities kunnen vooral in het eerste jaar overweldigend zijn. Studenten wonen nog bij hun ouders, zijn op zoek naar een woning, of moeten voor het eerst hun eigen huishouden runnen. Al jaren zet ASVA zich in om studenten zoveel mogelijk te helpen en op dit moment is het BSA een in het oog springend probleem dat wij gaan aanpakken. Daarom voeren we de campagne #BSAfschaffen samen met de SRVU. We hebben een petitie opgezet met als doel het bindend studie advies niet-bindend meer te maken.

 

Geen goede graadmeter

 

Het studieadvies is aanvankelijk ingevoerd om te voorkomen dat studenten doorgaan met een studie die niet bij hen past. Universiteiten en hogescholen kunnen zelf bepalen of ze dit advies bindend, of niet-bindend willen maken. Wij merken dat het BSA niet het doel dient waar het voor bedoeld is, namelijk ervoor zorgen dat studenten een studie doen die bij ze past. Het BSA is hier geen goede graadmeter voor. Het niet voldoen aan de BSA-norm kan

namelijk met nog vele andere aspecten te maken hebben. Aan het begin van een studie moeten studenten wennen aan een nieuw onderwijssysteem, een nieuwe sociale omgeving en voor het eerst zelfstandig wonen of veel reizen. Dit kan ervoor zorgen dat het eerste jaar iets minder soepel verloopt en dat dat terug te zien is in de studieresultaten.

 

Stress en onzekerheid

 

Het BSA draagt ook bij aan stress en onzekerheid bij studenten (Stegers-Jager et al., 2020). Er heerst niet alleen stress over het moeten voldoen aan de BSA-norm, maar ook stress over de onzekere mogelijkheid voor een uitzondering op het BSA. Stress heeft op haar beurt weer een averechts effect op het studievermogen van studenten (Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten Hoger Onderwijs, 2021). Zo lijkt het BSA eerder een sta-in-de-weg bij het studeren, dan een goedbedoeld hulpmiddel.

ASVA helpt - help jij mee?

 

Om ervoor te zorgen dat alle studenten, ondanks vele veranderingen of stressgevoeligheid, een studie kunnen doen die bij hen past, heeft ASVA jouw hulp nodig. Door middel van het verzamelen van zoveel mogelijk handtekeningen op deze petitie, willen we ervoor zorgen dat het bindend studieadvies vervangen wordt door een niet-bindend studieadvies. Ons voorstel is dat bij een negatief advies een gesprek met de studieadviseur hoort en het inleveren van een studieplan. Op deze manier worden studenten gestimuleerd om na te denken over de invulling van hun studie en studententijd en komen eventuele problemen sneller aan het licht.

Lijkt een inhoudelijk studieadvies met een gesprek je ook beter dan een BSA dat studiedromen belemmert en je stress verhoogt? Teken dan ASVA’s petitie hier. Verder op de hoogte blijven van de campagne? Volg ons op @bsabolish op Instagram.

 

RIVM, Trimbos-instituut en GGD GHOR Nederland, Monitor Mentale Gezondheid en Middelengebruik Studenten Hoger Onderwijs, 2021

Stegers‐Jager, K. M., Savas, M., Waal, J., Rossum, E. F. C. & Woltman, A. M. (2020, 20 maart). Gender‐specific effects of raising Year‐1 standards on medical students’ academic performance and stress levels. Medical Education, 54(6), 538–546.

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/medu.14068

 

 

Nieuw ASVA bestuur 2022-2023!


Een nieuw studiejaar betekent een nieuw bestuur bij de ASVA studentenvakbond. Wie zijn zij, wat houdt hen bezig en waar gaan zij dit jaar voor strijden? 

 

 

Aziza Filal


Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Aziza Filal en ik ben 22 jaar oud. Ik ben nu de voorzitter van ASVA. De drie grootste portefeuilles waar ik me mee bezig houd zijn: onderwijs hbo, duurzaamheid en diversiteit, inclusie & dekolonisatie.

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

ASVA is een mooie vakbond en ik zou graag willen dat veel meer studenten dit weten en dat zij gebruik kunnen maken van de faciliteiten die ASVA heeft. Hiervoor ben ik o.a. bestuur geworden. Daarnaast wil ik me ook hard maken voor een goede representatie van de populatie studenten in het bestuur, want door die goede representatie kan ASVA de stem van studenten beter vertegenwoordigen.

 

Hoe woon je?

Ik woon bij mijn moeder in Amstelveen, maar ben wel opzoek naar iets leuks in Amsterdam, dus mocht je wat weten :)

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Ik krijg energie van het idee van mensen samen laten komen, mensen verbinden met elkaar. Ik geloof dat daar zoveel moois uit kan ontstaan, daarom wil ik mij inzetten voor studenten in brede zin om ASVA heen en binnen ASVA.

 

 

Paula Eikelboom

 


Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Paula en ik leef al 20 jaar. Ik heb een paar jaar geleden de briljante keuze genomen om culturele antropologie te gaan studeren. Wat ik nou eigenlijk met deze studie kan? Nou, ik wil graag de ggz fixen, want ik word er erg verdrietig van dat dit nu een onwerkbaar systeem is. 

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

Op het moment ben ik de vicevoorzitter van ASVA. Dit houdt in dat ik zorg voor onze medewerkers en voor mijn bestuur. Ik leid onze vergaderingen en ik zit te de medewerkers overleggen voor. Je kan me ook wel een interne voorzitter noemen. 

 

Hoe woon je?

Ik woon in een flat met een ander huisgenootje in de bijlmer. Ik ben ook goed in van andermans huizen mijn thuis maken. 

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Ik ben bestuur gaan doen bij ASVA omdat ik graag voor de student wil opkomen. Op dit moment heeft de Amsterdamse student het niet zo makkelijk. Zo wordt alles duurder en mogen we ook nog eens rente op onze schuld betalen. Ook is de werkdruk hoog en zie ik in mijn omgeving steeds meer dat studenten depressief raken of vereenzamen. Nou kan ik daar heel goed over klagen, maar vind ik het ook goed om daar actie op te ondernemen. Ik zal me daarom ook bezighouden met studentenwelzijn en diversiteit, inclusie en dekolonisatie.

 

 

Anneke van der Werf

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Anneke, 22 jaar oud en sinds 1 september secretaris bij ASVA. Ik hou me dus bezig met de notulen en de mail, maar daarnaast ben ik ook Bestuurslid Diensten. Dit houdt in dat ik over de (meeste) diensten van ASVA ga. Of je nou een bakfiets of een training effectief vergaderen nodig hebt, of je nou rechtshulp wilt of iemand die een belangrijk document naar correct Engels vertaalt, ik (en mijn collega's) zijn er voor je. 

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

Ik ben bestuur geworden omdat ik het leven van de Amsterdamse student een stukje gemakkelijker wil maken, en ik ASVA een heel vette organisatie vind. Ik werk er nu iets meer dan een jaar, in die tijd is het echt mijn plekje geworden. 

 

Hoe woon je?

Op het ASVA-kantoor. Grapje, al ben ik daar oprecht wel vaker dan thuis. Thuis is in dit geval in Zuidoost. 

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Aankomend jaar ga ik me dus bezig houden met de diensten, maar ook met huisvesting, onze CoBo, onze marketing, het versterken van de achterban... Echt een groot project of focus heb ik niet, ik ben eerder van alle markten thuis.

 

 

Teun Prins

 

Wie ben je en wat doe je?

Hoi, Ik ben Teun (hij/hem). Ik ben 23. Ik ben dit jaar de penningmeester van ASVA. Dat wil zeggen dat ik verantwoordelijk ben voor de financiën van ASVA. Ik ben vaak degene die beslist of en waaraan geld uitgeven mag worden. Ik hou daarnaast ook het overzicht voor de begrotingen van de verschillende takken van ASVA.

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

Ik heb gesolliciteerd voor het bestuur omdat ik graag dingen beter wil maken en omdat ik weet dat ik daarvoor bij ASVA echt op de goede plek ben. Studenten in Nederland zijn er in de afgelopen 10 jaar flink op achteruit gegaan. ASVA doet veel om die trend te keren, dus daar zet ik me graag voor in.

 

Hoe woon je?

Ik woon op mezelf in een studio. 

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Komend jaar ga ik me onder andere inzetten voor het welzijn van studenten en een goede studiefinanciering. Ook ga ik me bezighouden met onderwijs op de universiteit en internationalisering.

 

Als je vragen voor mij hebt of er is iets waar ik je misschien mee kan helpen, dan kun je me mailen via teun.prins@asva.nl. Je kunt me ook bellen of Whatsappen via +316  53 30 83 73. 

 


 

Bor van Zeeland

 

Wie ben je en wat doe je?

Hey, ik ben Bor van Zeeland, 20 jaar en student politicologie. Naast mijn studie ben ik actief bij de Datavakbond en ben ik lid van de PvdA. 

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

Ik heb besloten bestuur te gaan doen voor ASVA, omdat het voor studenten een bijzonder zware tijd is: het woningtekort, het leenstelsel, corona, het klimaat. Daarom zou ik zelf niks liever willen dan me ‘hands-on’ inzetten in het verbeteren van de positie van de Amsterdamse student. Daarnaast had ik zelf genoeg van in de boeken zitten met mijn studie, en wilde ik graag mijn kennis over de politiek de praktijk inbrengen.

 

Hoe woon je?

Op dit moment woonachtig in het (naar mijn mening) prachtige, diverse en groene Slotervaart in een rijtjeshuis met vier andere studenten. Wat ons verenigt als huis is onze gedeelde liefde voor muziek. 

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Binnen ASVA bestuur 78 zal ik de rol innemen van algemeen bestuurslid, dit betekent dat ik geen functiespecifieke taken heb, maar me wel extra goed kan verdiepen in de portefeuilles die ik op me zal nemen. Mijn belangrijkste portefeuille voor het jaar zal huisvesting zijn, daarnaast zullen het ISO, Politieke Contacten, Diensten en het Rechtsbureau eveneens belangrijke portefeuilles voor mij zijn. 

 

 

Milena de Swart

 

Wie ben je en wat doe je?

Ik ben Milena, ik ben 23 jaar oud en ik ben één van de twee Algemeen Bestuursleden bij ASVA dit jaar. Naast dat ik veel bezig ben bij ASVA, speel ik graag harp en ben ik gek op thee, wijn en katten. Soms studeer ik ook en dan werk ik aan mijn Master Artificial Intelligence.

 

Waarom ben je bestuur geworden van ASVA?

De afgelopen twee jaar ben ik medewerker geweest bij ASVA, en dat motiveerde me echt om meer tijd in ASVA te steken en te solliciteren voor het bestuur. Bij ASVA heb ik echt mijn plekje gevonden en ik wil er graag voor zorgen dat iedereen het bij ons zo leuk kan hebben als ik heb!

 

Hoe woon je?

Ik woon in een studentenwoning van DUWO, een studio naast het metrostation Heemstedestraat.

 

Waar ga je je aankomend jaar het meest mee bezig houden?

Het aankomende jaar ligt mijn focus op het verbeteren van de onderwijskwaliteit en het versterken van de achterban. Ik wil graag campagnes en acties opzetten om meer studenten te bereiken, maar ik verheug me ook heel erg om op iedereens CoBo langs te komen.