Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Maak kennis met het nieuwe ASVA Bestuur!

Dit is een advertorial van Asva Studentenunie.

 

Het nieuwe ASVA bestuur is in dienst getreden. Ben je benieuwd geworden wat ze voor jou gaan betekenen dit jaar? Lees dan snel verder!

 

Voorzitter Maarten van Dorp (23) studeert Scheikunde.

 

Wat is het leukste aan student zijn? 

Dat je bijna al je tijd kan wijden aan leren en dat al je medestudenten met datzelfde doel op de onderwijsinstelling rondlopen. Als student draait je hele leven om het beleven van intellectuele of sociale avonturen, daar word ik best gelukkig van. 

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden? 

Ik vrees voor Amerikaanse praktijken in onderwijsland. We zien het bijvoorbeeld al gebeuren met het schuldenstelsel en daar wil ik wat tegen doen. In mijn hoofd spookte de vraag "maar wat kan ik daar nou in mijn eentje aan doen" vaak rond. Bijdragen aan ASVA was daar het antwoord op. 

 

Wat wil je dit jaar verbeteren? 

Dit is altijd een lastige vraag omdat er zoveel verschillende pijnpunten zijn waar ik me dit jaar mee bezig wil gaan houden. Schuldenvrije studeren is daar een grote van, maar ook het hebben van genoeg studentenwoningen in Amsterdam vind ik heel belangrijk. 

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten? 

Zelf word ik met enige regelmaat een beetje treurig van alle voorkombare problemen, zoals klimaatverandering of de debiele bezuinigingen op onderwijs, waar we tegenaan gaan lopen als generatie. Dat hoeft echt niet. De drempel om mee te helpen met het oplossen van die problemen is lager dan je denkt: stuur de actiegroep voor de desbetreffende kwestie op jouw uni of hogeschool gewoon een mailtje met de vraag wat je kan bijdragen. Voor je het weet sta je op de barricade of zit je aan een overlegtafel. Als je nog steeds twijfelt aan de invloed die studenten kunnen hebben, dan raad ik je aan om de studentenprotesten van de afgelopen 70 jaar eens te googlen. De maagdenhuisbezetting of bijvoorbeeld krakersrellen in de jaren ‘80 hebben echt heel concreet beleid veranderd. 

 

Vicevoorzitter Juliet Hondtong (21) studeert English Language and Culture én heeft de bachelor Linguistics hiervoor al afgerond.

 

Wat is het leukste aan student zijn? 

Dat alles wat interessant is binnen handbereik ligt! Je wordt omringd door slimme, interessante en knowledgeable docenten die jou heel graag heel veel willen leren. In bijna alle studies is er ruimte om buiten je vakgebied kennis op te doen. Ook op persoonlijk vlak leer je veel. Je wordt steeds zelfstandiger en leert nieuwe mensen kennen, die je weer op leuke dingen wijzen en naar mooie plekjes brengen waarvan je voorheen niet wist dat ze überhaupt bestonden! 

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden? 

ASVA is een organisatie die al 75 jaar lang voor de belangen van studenten strijdt. Om een steentje bij te dragen aan het voortbestaan van deze belangrijke speler in het Amsterdamse studentenleven door onze leuke en hardwerkende medewerkers en vrijwilligers te ondersteunen en studentenorganisaties te versterken is écht heel gaaf. 

 

Wat wil je dit jaar verbeteren? 

Aankomend jaar ga ik me vooral bezighouden met ASVA-interne zaken. Zo zal er een helder sociaal veiligheidsbeleid komen en hoop ik de bekendheid van de ASVA Academy, waar je als ASVA-lid goedkope en goede trainingen kan volgen, onder organisaties te verspreiden. 

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten? 

Laat je niet opjagen! Neem de tijd om dingen buiten je studie om te doen die je interessant vindt. Ontwikkel jezelf als een persoon met kennis, meningen en ervaringen. Dat diploma zal er echt wel komen.

 

Algemeen bestuurslid Hanna Blom (23) studeert Europese studies.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Dat je, als het een beetje mee zit, de tijd en ruimte hebt om je te verdiepen in onderwerpen waar jij je bezig mee wilt houden, om er heel veel over te kunnen lezen en met je medestudenten en docent verder in gesprek over te gaan.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

Ik wilde me graag een jaar lang volledig kunnen storten op de problemen voor studenten binnen onderwijs en huisvesting. Het recht op een betaalbare woning, het belang van de geesteswetenschappen, sociale veiligheid op de universiteit; dit zijn allemaal onderwerpen die ik heel belangrijk vind.

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Graag zou ik een platform creëren voor studenten binnen ASVA om zich te organiseren rond problemen die ze tegenkomen en om geïnformeerd te raken over wat en wie deze problemen veroorzaken.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

Stuur ons een mail over wat jou dwars zit! Online onderwijs is vervelend en eenzaam, we moeten elkaar juist opzoeken en ASVA is ervoor jou in tijden dat het voelt alsof jouw stem niets betekent.

 

Penningmeester Stijn Hermes (20) studeert Built Environment; bouwkunde met de afstudeerrichting Stedenbouwkunde.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Het leukste aan het student zijn vind ik dat je heel veel nieuwe mensen leert kennen. Toen ik begon aan mijn studie heb ik een hele korte tijd een gigantische vriendengroep opgebouwd. In mijn klas konden we het allemaal heel goed met elkaar vinden. Ondanks dat iedereen na het eerste jaar zijn een eigen richting op ging, zat iedereen nog altijd samen aan dezelfde tafel.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

In het afgelopen jaar zijn mij een aantal dingen opgevallen op het HBO. Zo merkte ik dat veel studieverenigingen moeite hadden om banden met docenten op te bouwen. Ook hadden veel studieverenigingen moeite met het vinden van een nieuw bestuur. Tijdens mijn bestuursjaar bij a.s.v. BUILD was dit niet het geval, het was juist precies tegenovergesteld. Dit riep vragen bij mij op: Waarom zijn er zoveel verschillen tussen verschillende studentenorganisaties, terwijl ze allemaal onder dezelfde onderwijsinstelling vallen? Hiervoor wil ik me dan ook inzetten!

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Voor nu heb ik de volgende dingen in gedachte waar ik me hard voor ga maken:

● Studieverenigingen (HBO) door de Coronatijd heen helpen;

● Communicatie op de HvA verbeteren op meerdere vlakken;

● Diversiteit en inclusie in zoveel mogelijk zaken betrekken en zorgen dat het belang overal boven water komt.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

Geniet van je studententijd, want het is de mooiste tijd van je leven.

 

Secretaris Cato van Hoegee (19) studeert bestuurskunde & overheidsmanagement.

 

Wat is het leukste aan student zijn?

Het ontmoeten van nieuwe mensen, het leren wat je leuk vindt en het ontwikkelen van jezelf.

 

Waarom ben je bestuurslid van ASVA geworden?

Omdat ik een sterke mening heb, en daarin actie wil ondernemen!

 

Wat wil je dit jaar verbeteren?

Het contact met de HvA studenten! Hva-studenten zijn een super waardevolle groep waar we niet zomaar overheen mogen kijken.

 

Wat wil je zeggen tegen je (mede)studenten?

Kom eens langs!! Of bel/app/mail gezien corona, maar laat van je horen als er iets is, je een idee hebt of je gewoon wilt sparren. Oh, en vergeet vooral niet te genieten van je studententijd.

 

 

Augustus 2020

Dus jij gaat studeren in Amsterdam?

 

De ASVA studentenunie is de vakbond voor Amsterdamse studenten. Als organisatie zetten wij ons 24/7 in voor studenten in Amsterdam: wij houden ons bijvoorbeeld bezig met onderwijs, studentenhuisvesting, gratis rechtshulp of trainingen voor studenten.

Heb je hulp nodig, dan kan je altijd terecht bij onze studentenbalie! Dat kan via WhatsApp, via de mail of door even te bellen. Check even asva.nl/eerstejaars

Ben jij een nieuwe student in Amsterdam? En wil jij weten wat er allemaal te doen is op het gebied van verenigingen? Een netwerk opbouwen, groeien als mens, sporten, of bezig zijn met cultuur; het kan allemaal. Op StartjeStudentenleven.nl kan jij ontdekken wat jij allemaal uit je studentenleven kan halen.

 

Startjestudentenleven.nl is een initiatief van de ASVA Studentenunie en de A.K.v.V. om eerstejaarsstudenten kennis te laten maken met het studentenleven in Amsterdam.

 

Meer tips over hoe je jouw studie goed begint? Kijk eens hier!

 

Juni 2020

Goed en inclusief onderwijs en een beter OV

 

Vind jij het ook zo belangrijk dat iedereen moet kunnen studeren? Vind je het belachelijk dat de metro’s om 1 uur ’s nachts al stoppen? Wil je ook van die lening af die je nodig hebt om je studiegeld te kunnen betalen? Wil je onderwijs dat er voor jou is en een breder verhaal vertelt?

 

ASVA behartigt de belangen van alle Amsterdamse studenten, of die nou studeren aan het HBO of aan de universiteit, en dat is hard nodig! Wij zetten ons in voor goed openbaar vervoer, de kwaliteit van het onderwijs én voor betaalbare studentenwoningen. Wij werken daarvoor veel samen met de UvA en de gemeente.

 

Bij ASVA zijn studenten elke dag aan het werk om op het gebied van huisvesting en onderwijs die veranderingen te krijgen waar studenten recht op hebben. Hiervoor verzamelen wij informatie over de verschillende opleidingen, faculteiten en verenigingen en zijn we in staat een bijdrage te leveren aan het maatschappelijke debat. Zo maken wij ons hard voor inclusiviteit en diversiteit en ondersteunen we duurzame en groene initiatieven. Natuurlijk doen we ook mee aan de #nietmijnschuld dat ervoor wilt zorgen dat we niet meer hoeven te lenen om te kunnen studeren.

 

Als wij dingen tegenkomen die echt niet kunnen gaan wij het gesprek aan met wethouders, gemeenteraadsleden of het College van Bestuur, doen we onderzoek naar de problemen, schrijven we een persbericht of opinieartikel en voeren we als het nodig is actie met honderden of zelfs duizenden studenten.

 

Studeren in Amsterdam betekent vaak reizen met het OV, of je nu op kamers woont of niet. Zeker omdat het tekort aan woningen in de stad steeds groter wordt, is een goede bereikbaarheid van de onderwijslocaties super belangrijk. Wij willen dan ook dat het nachtnet verbeterd wordt zodat je ook ’s nachts veilig thuis kunt komen, juist als je niet in het centrum woont. ASVA werkt samen met de GVB in de Reizigers Advies Raad (RAR). Heb je een klacht of idee ter verbetering van het OV voor studenten? Dan kun je altijd bij ASVA terecht.

 

Wil je meer weten, lid worden of zoek je een toffe bijbaan? Check dan snel onze website asva.nl of app ons op +31 6 39625931.

 

 

Mei 2020

UvA, dit is geen business as usual

 

Asva Studentenunie uit haar kritiek op de manier waarop de Universiteit van Amsterdam koste wat het kost doorgaat met functioneren, waarmee ze aan de klachten van studenten en docenten geen recht doen. Dit probleem komt voort uit hoe onderwijs al langer wordt bedreven. 

 

De beschuldigingen dat de UvA een diplomafabriek is kennen we natuurlijk al. We weten dat de Universiteit van Amsterdam parallel aan haar organisatie als onderwijsinstelling een holding heeft, UvA Ventures Holding BV. We weten dat College van Bestuur-lid Jan Lintsen ook in de directie van deze holding zit, samen met Hans Amman (je kent hem wel, de vastgoedman), de man die tijdens de Maagdenhuisbezetting de schuld kreeg van de geldproblemen van de UvA door zijn ‘creatieve’ vastgoedondernemingen. We weten ook dat UvA Ventures Holding BV naast de UvA opereert om commerciële handelingen te verrichten die de universiteit zelf niet zou mogen doen, zoals panden verhuren. We weten dat de UvA via UvA Ventures Holding BV studenten aanmoedigt om startups te beginnen, dat ze ruimtes verhuren aan studenten en bijna de helft van het priemende bedrijf opkopen, in de naam van valorisatie. We weten dat onze universiteit vele deals heeft lopen met bedrijven, zoals de deal met Shell.

 

Als je dit nog niet wist, geen probleem, weet je het nu. Omdat wij weten dat de UvA al langer op deze manier wordt bestuurd en hoe er over de universiteit als bedrijf wordt nagedacht, weten we ook welke woorden we moeten gebruiken om ons punt te kunnen maken; marktwerking en neoliberalisme.

 

Als consument in dit scenario hebben wij, als studenten, het product ‘universitair onderwijs’ aangeschaft. Maar zijn wij eigenlijk wel tevreden met onze aankopen? Wij betalen 2000 euro voor twee semesters, en ons eerste semester verliep totaal anders dan het huidige.

 

Na een paar maanden twijfelen wij aan onze aanschaffen: Wat heb ik nu werkelijk gekocht? De student gaat met het bonnetje in de hand de garantievoorwaarden op zoeken. Online toegang tot academische journals, boeken mogen ophalen van een bibliotheek, email contact met mijn docenten; dit hebben wij nog tot onze beschikking. Contacturen met docenten en in aanraking komen met anderen in onze vakgebieden, waren dit niet ook componenten die essentieel deel van waren van de aankoop? 

 

Mocht deze toon wat zuur klinken, onsolidair in barre tijden waarin wij juist de armen ineen moeten slaan, dan ben je toch aan het verkeerde adres. Docenten werken zich kapot om het onderwijs om te zetten naar online vormen, maar wat levert dat daadwerkelijk op? Wat is het leerrendement in deze tijd? Wat is de waarde van dit soort onderwijs?

 

We weten dat tijd geld is, maar kunnen we alsjeblieft even de tijd nemen om ons af te vragen waarom de universiteit zich gedraagt alsof het business as usual is? Als studenten niet even as usual kunnen presteren maar dat wel van ze wordt verlangd, als docenten extra stress ervaren van een pandemie, als we allemaal heel veel tijd achter onze laptops moeten doorbrengen zonder dat we het gevoel hebben hier veel van op te steken, wanneer vinden we dan tijd om toe te geven dat dit niet meer vol te houden is?

 

Bij ASVA krijgen wij dagelijks de vraag van wanhopige studenten of er begrip van de universiteit gaat komen. Een schorsing van onderwijs, een statement dat alle docenten, solidair of niet, redelijk zijn met uitstel, verlenging of schorsing van deadlines, een statement dat studenten niet lager dan het gemiddelde van vorig semester zouden kunnen scoren, in elk geval iets? Natuurlijk is de UvA bezorgd om de internationale studenten die volgend jaar in kleinere getallen zullen aantreden, dat is het verdienmodel, maar toch vragen we ze nu even te geven om de studenten die er al zijn. 

 

Studenten en docenten zijn geen machines, geen opbrengst, maar moeten nu tijdens een pandemie, die nog lang niet voorbij is, keihard doorwerken. Uiteindelijk is de coronacrisis in ieder geval in staat geweest om, wat wellicht voor velen al glashelder was, aan de kaak te stellen dat deze manier van elkaar en onszelf behandelen niet duurzaam is, en het hoog tijd is voor verandering. Onze oproep is: denk nu even niet aan ‘business as usual’, dit werkte voor de crisis al niet en nu al helemaal niet. Sterker nog, het gaat ons in de toekomst alleen nog maar meer problemen ‘opleveren’...

 

Meer weten over wat ASVA voor jou kan doen in deze tijd? Bezoek onze website en word lid!

 

April 2020

75 jaar strijden voor jouw belangen

 

Het is een bijzondere maand voor de studentenvakbond van Amsterdam: ze bestaat 75 jaar. Sinds mei 1945 zet ASVA zich in voor goed onderwijs en betaalbare studentenwoningen.

 

In mei dit jaar bestaat ASVA 75 jaar. Het was de bedoeling om dit te vieren met veel leuke evenementen, maar door het Coronavirus zijn die helaas verplaatst naar mei 2021. De ASVA studentenunie heeft zich al die jaren ingezet voor het verbeteren van het studentenleven, door zich hard te maken voor studentenhuisvesting, goed openbaar vervoer, maar ook door bijvoorbeeld protesten te organiseren. Judith Crabbendam was bestuurslid van ASVA in 2017|2018 en is één van de organisatoren van het lustrum. Zij vindt het erg jammer dat het lustrum nu niet door kan gaan. ‘Het was een mooi moment geweest om stil te staan bij wat ASVA allemaal doet en heeft gedaan. Het belang van studenten die samen komen om iets te doen voor anderen en daarvoor willen strijden, dat vond ik zelf best wel bijzonder om te zien.’

 

Judith (links) en ons huidig bestuurslid Amy (rechts)

 

Bram Harkema was secretaris van ASVA in het bestuursjaar 2014|2015, voor hem is het belang van een goede studentenvakbond ook nu overduidelijk. ‘Al 75 jaar komt ASVA op voor het bestaansrecht van studenten. Er zijn zwart-wit-video’s waarop ASVA in de jaren ’60 al demonstreert voor meer studentenwoningen. ASVA is de enige partij die lobbyt voor meer studentenwoningen in Amsterdam. En dat is nog steeds hard nodig. Dat studenten het niet gemakkelijk hebben blijkt ook weer aan de huidige coronacrisis.’

 

 

De twee oud-bestuursleden hebben allebei mooie herinneringen aan hun tijd bij ASVA. Crabbendam: ‘Om alle medewerkers, vrijwilligers en het bestuur te bedanken hebben we aan het eind van de zomer altijd een etentje met speeches, liedjes, wijntjes en lekker eten. Dat waren echt de leukste avonden.’ Harkema heeft een andere bijzondere herinnering die hem bij is gebleven: ‘In 2015 werd het Bungehuis bezet door studenten die boos waren over de reorganisatieplannen op de Faculteit Geesteswetenschappen en het economisch denken aan de universiteit. Deze bezetting eindigde abrupt toen de UvA besloot de ME op haar eigen studenten af te sturen. ASVA organiseerde met een grote groep studenten en actiegroepen in 24 uur een demonstratie tegen deze politie-inzet. Ik had de eervolle taak om contact met de politie te houden, wat vooral betekende dat ik elke 5 minuten werd gebeld met de vraag of we per se naar het Maagdenhuis wilde gaan: “Jullie mogen ook naar de Dam hoor, dan leiden we de trams wel om.” De demonstratie verliep perfect, de sfeer was goed en er waren écht heel veel mensen. De demonstratie werd afgesloten met speeches voor het Maagdenhuis en terwijl wij met ASVA naar een café wilden lopen om na te praten, werd de deur ingeslagen en begon wat wij nu kennen als de laatste bezetting van het Maagdenhuis.’

 

Bram Harkemz

 

Activisme, het opkomen voor belangen van studenten, een sterke community; het zijn aspecten die bij de ASVA studentenunie passen.  Ook in de komende 75 jaar zal ASVA zich in blijven zetten voor de belangen van alle studenten in Amsterdam. In al de jaren dat ASVA bestaat is er veel veranderd en de komende jaren zal er ongetwijfeld ook weer veel veranderen. Juist daarom is een sterke studentenvakbond van groot belang. Harkema: ‘Ik gun ASVA een toekomst waarbij het bestaansrecht niet wordt bediscussieerd. Het zou volstrekt logisch moeten zijn wat ASVA doet en waarom dat belangrijk is.’

 

Wil jij op de hoogte blijven van het lustrum van ASVA? Volg ons dan op facebook, instagram of twitter!

 

Maart 2020

Een bestuursjaar, iets voor jou?

 

Vraag je je tijdens quarantaine wel eens af hoe volgend studiejaar eruit gaat zien? Denk je misschien ook wel eens aan hoe het zou zijn om een bestuursjaar te doen? Wij helpen je bij het maken van deze keuze.

 

Amsterdam kent een groot aantal verenigingen voor studenten. Al deze verenigingen hebben een bestuur. Dit bestuur zorgt er onder andere voor dat er leuke en leerzame dingen georganiseerd worden voor studenten. In deze tijd van het jaar beginnen de meeste verenigingen met de zoektocht naar een nieuw bestuur dat na de zomer het stokje van hen kan overnemen. Een goed moment, want jij zit tijdens je quarantaine misschien ook wel te denken over hoe jij jouw volgende studiejaar wilt gaan vormgeven. Misschien twijfel je wel of een bestuursjaar iets voor jou is. Wij helpen je bij het maken van deze keuze.

 

Afgelopen weken sprak ik met het bestuur van FinTax (studievereniging van de opleidingen Finance Tax & Advice (FTA), Financial Services Management (FSM) en Fiscaal Recht & Economie (FRE) van de HvA), het Bestuur SV MARCO (Marketing en Communicatie, HvA) en Emma Hilde Fuchs voorzitter van de ASVA Studentenunie. Zij delen hun ervaringen en helpen jou bij het maken van een keuze.

 

Je kunt om verschillende redenen kiezen voor een bestuursjaar. Die redenen kunnen zijn dat je nieuwe mensen wilt leren kennen, het leuk vindt om evenementen te organiseren of omdat je je persoonlijk verder wilt ontwikkelen. Ook Nico Tegelberg (vicevoorzitter SV Macro) herkent dit: ‘Het leek mij gelijk al leuk om een jaar in bestuur te zitten, dat kwam door de gezelligheid. Maar het feit dat je interessante ervaring opdoet voor op je CV was uiteindelijk doorslaggevend voor mij.’ Dominique de Jong (vicevoorzitter FinTax): ‘Je leert ontzettend veel: besturen en samenwerken, maar ook notuleren en je verbetert je sociale vaardigheden. Je ervaart alle aspecten die ook komen kijken bij het runnen van een bedrijf. Je verbreedt niet alleen je netwerk en kennis maar het is ook een pluspunt op je CV.’

 

Als bestuur stuur je een organisatie aan, ben je eindverantwoordelijk voor events, ontwikkel je de visie en doelen van de organisatie, evalueren je organisatorische processen, leer je mensen inwerken, omgaan met onverwachte situaties en leer je rekening houden met meerdere stakeholders. Dat zijn allemaal vaardigheden die je ontwikkelt.  Los daarvan leer je ook veel over jezelf, dat zegt ook Jelle Ritsma (voorzitter SV Marco): ‘Ik heb geleerd om allerlei evenementen te organiseren, maar daarnaast heb ik vooral geleerd om beter te plannen, want daar was ik dramatisch in, haha.’

 

Sommige bestuursfuncties zijn parttime en sommige fulltime. De ASVA Studentenunie is voor komend studiejaar op zoek naar beide. Ik vroeg Emma Hilde Fuchs, voorzitter van ASVA, waarom zij heeft gekozen voor een bestuursjaar: ‘De ervaring die je opdoet tijdens een zo’n jaar valt niet te vergelijken met je studie. De dingen die je leert, zul je voor de rest van je leven kunnen gebruiken. Het is hard werken en het zit niet altijd even mee, maar de voldoening die je eruit haalt, is niet te evenaren. Ik heb nog nooit in zo'n korte tijd zoveel geleerd.’

 

Als ik de bestuursleden moet geloven die ik de afgelopen tijd heb gesproken, lijkt er nauwelijks een reden te zijn om níet te kiezen voor een bestuursjaar. Toch merken veel besturen dat het lastig is om geschikte kandidaten te vinden. Dat komt onder meer door de invoering van het leenstelsel en toenemende druk om zo snel mogelijk af te sturen. ‘Zonde,’ zegt Fuchs ‘ik heb nooit spijt gehad van mijn keuze en qua geld; bij ASVA zetten wij ons juist in voor de afschaffing van het leenstelsel, dat ik daar nu iets langer voor moet lenen heb ik er wel voor over.’

 

Kortom de redenen om een bestuursjaar te doen zijn er in overvloed. Twijfel je toch nog? Kijk dan op: https://asva.nl/over-asva/nieuwbestuur/

 

Februari 2020

ASVA spreekt zich uit over woningdelen

 

Als je in Amsterdam woont en een onzelfstandige kamer hebt, dat is een kamer waar je de keuken en/of badkamer met andere huisgenoten deelt, moet je verhuurder hier al vanaf 1 januari 2017 een vergunning voor hebben. Tot nu toe betekende dat voor huurder en verhuurder nog niet zo veel, maar vanaf 1 april dit jaar gaat de gemeente dit beleid ook echt handhaven.

 

ASVA vindt deze verandering belangrijk, omdat veel Amsterdamse studenten een woning delen. Sommigen doen dat om sociale redenen; het is gezellig om je woning te delen met huisgenoten of vrienden. Je bent zo minder eenzaam, zeker als je bent verhuisd naar een nieuwe stad om te studeren. ASVA vindt woningdelen ook een verrijking voor de stad zelf. Het houdt alle delen van de stad, ook het centrum, bewoonbaar voor jongeren en studenten. Studenten en jongeren worden anders naar de randen van de stad verbannen.

 

 

Helaas willen niet alle verhuurders een vergunning aanvragen. Ze vinden het te duur of zijn bang dat ze minder huur kunnen vragen in de toekomst. Doordat deze huisbazen geen vergunning aanvragen, komen studenten op straat te staan!

 

Daarom is het belangrijk dat studenten goed op de hoogte zijn van de nieuwe regels over woningdelen. Deel jij jouw huis met twee of meer huisgenoten, dan heeft jouw huisbaas een vergunning nodig! Jouw huisbaas kan een vergunning krijgen als de woning aan een paar eisen voldoet: er moet een gemeenschappelijke ruimte zijn van minstens 11 m2, je moet een eigen huurcontract krijgen en als er meer dan vier mensen wonen, zijn er eisen voor geluidsisolatie.

                 

Vanaf 1 april zijn er quota voor het aanvragen van een vergunning, waardoor het moeilijker kan worden om een vergunning te krijgen. Per wijk mag maximaal 5% van de huizen verhuurd worden met woningdelen en in appartementencomplexen maximaal 25%. ASVA is het niet eens met deze quota, omdat hierdoor in sommige wijken geen nieuwe kamers verhuurd kunnen worden in de toekomst. Deze quota maken het nog moeilijker om het tekort aan studentenkamers in Amsterdam op te lossen.

 

Voldoet jouw woning al aan de nieuwe eisen, heb je een contract en is er een vergunning? Klik hier voor meer informatie over woningdelen.

 

Wil je meer weten over het kamertekort in Amsterdam? Kijk dan dit filmpje! (het duurt maar 30 seconden)

 

Januari 2020

ASVA strijdt tegen stress en burn-out onder studenten: Tijd voor een TIMEOUT!

 

Door stress, prestatiedruk verwachtingen van zichzelf en van anderen krijgen steeds meer studenten psychische problemen zoals een burn-out of een depressie. Door de overheid en meerdere instanties is dit maatschappelijke probleem al vaak gesignaleerd... en daar blijft het bij. Om hiertegen in actie te komen organiseert de ASVA Studentenunie samen met Stichting TimeOut een theatervoorstelling over dit onderwerp in het Wibauthuis op 12 februari om 19:15 uur.

 


Dit evenement is geen gewone voorstelling, maar een interactief theaterdebat. Tijdens deze voorstelling worden studenten in een veilige omgeving geprikkeld om na te denken over deze problemen, en kunnen zij met professionals in gesprek gaan. Want, in hoeverre ervaar jij eigenlijk druk om te presteren?


Na afloop van de TIMEOUT! voorstelling vindt er een borrel plaats in het TimeOut Café, waar studenten en andere geïnteresseerden de mogelijkheid hebben om na te praten. Daarnaast kunnen studenten spreken met professionals die hen kunnen begeleiden bij hun vragen en problemen. Ook zal Teuntje van Heese haar onderzoek over de zoektocht naar mentale gezondheidssteun van studenten op de Universiteit van Amsterdam presenteren.


Time-out vindt plaats op 12 februari 2020, in het Wibauthuis van de Hogeschool van Amsterdam. Een kaartje kost €3.72 inclusief twee consumpties en zijn nu te koop via asva.nl/timeout.

 

Nieuwsgierig geworden? Check hier de trailer:

 

 

Folia draagt geen verantwoordelijkheid voor deze inhoud.