Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

Update: Atzo Nicolaï herbenoemd als voorzitter Raad van Toezicht

Dirk Wolthekker,
19 april 2016 - 16:23

Atzo Nicolaï, de veel bekritiseerde voorzitter van de raden van toezicht van UvA en HvA, is door de minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap herbenoemd.Lees hier de veelal woedende reacties op zijn benoeming. De herbenoeming gaat in per 1 juli en geldt tot 1 juli 2020.

Minister Bussemaker heeft het College van Bestuur van UvA en HvA laten weten dat zij heeft besloten dat Atzo Nicolaï, voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA, is herbenoemd voor een periode van vier jaar. Folia heeft het besluit van de minister, dat ter hand is gesteld aan het CvB, niet ingezien, maar woordvoerder Yasha Lange heeft telefonisch laten weten dat de herbenoeming een feit is.

 

De herbenoeming is opmerkelijk omdat Nicolaï (VVD) de afgelopen maanden herhaaldelijk onder vuur lag bij een deel van – met name – de UvA-gemeenschap. Niet alleen zou hij volgens veel kritische studenten en medewerkers een veel te corporate imago hebben, hij zou bovendien de benoemingsprocedures rond Geert ten Dam en Karen Maex uit de hand hebben laten lopen. De afgelopen maanden zijn er vele artikelen, opiniebijdragen en reacties verschenen op onder meer de website van Folia, waaruit bleek dat een deel van de academische gemeenschap geen heil ziet in een herbenoeming, maar die is nu toch bewaarheid geworden.

 

Hoe de herbenoeming moet worden gezien in het licht van de mogelijke bestuurlijke opsplitsing van UvA en HvA is niet duidelijk. De komende maanden zal er een evaluatie komen van de dertienjarige personele unie – het gezamenlijke CvB – van UvA en HvA. Gezien de grote twijfels die daarover bestaat bij studenten, medewerkers en decanen van de UvA wordt verwacht dat de uitkomst van de evaluatie zal zijn dat er een einde moet komen aan deze bestuurlijke samenwerking, inclusief het dubbelmandaat van de voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA: Atzo Nicolaï is namelijk voorzitter van beide raden.

 

Update 20 april 2016 14.45 uur

Minister Bussemaker heeft vandaag in een Kamerdebat laten weten dat ze Nicolaï heeft herbenoemd als voorzitter van de Raad van Toezicht ‘omdat UvA-HvA baat heeft bij continuïteit in de Raad van Toezicht.’