Niks meer missen?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Foto: Daniël Rommens
actueel

‘Nicolaï moet tekst en uitleg geven’

Steffi Weber,
16 maart 2016 - 11:51

‘Ik eis tekst en uitleg van de heer Nicolaï en een stevige discussie over de bestuurlijke samenwerking van de UvA en de HvA.’ Dat zegt Menno Oldenhof, voorzitter van de Centrale Medezeggenschapsraad van de HvA woensdagochtend tegen Folia. ‘Als Nicolaï niet met een goede verklaring komt, kan dat consequenties hebben.’

Breanndán Ó Nualláin en Naomi Appelman, voorzitters van respectievelijk de ondernemingsraad en de studentenraad van de UvA, sluiten zich daarbij aan. Aanleiding is het plotse vertrek van Hans Amman als lid van het College van Bestuur van de UvA. Hij zou zijn opgestapt om een conflict met Atzo Nicolaï, de voorzitter van de Raden van Toezicht van UvA en HvA, over de samenwerking van de UvA en de HvA.  

 

Amman heeft zich meermaals duidelijk uitgesproken voor een opsplitsing van de UvA en de HvA en vond de zoektocht naar de nieuwe collegeleden een goed moment daarvoor. Nicolaï was juist groot voorstander van een gemeenschappelijk CvB. 

 

‘Wij zeggen al lang dat we deze discussie moeten voeren. Willen we nog wel door met deze constructie? Als nu blijkt dat Amman zich binnen het CvB hiervoor inzette maar dat de Raad van Toezicht dat tegenging, dan is er iets behoorlijk mis,’ aldus Oldenhof. Nicolaï heeft volgens hem iets uit te leggenInmiddels heeft ook een groep docenten van Rethink UvA zich in een opiniestuk bij de oproep aangesloten.. ‘Als hij niet met een goede verklaring komt, kan dat consequenties hebben.’

 

Ammans aftredenLees hier de analyse over het waarom van Ammans vertrek. werd dinsdag bekendgemaakt door NRC. De krant meldde op basis van ingewijden ook direct de namen van de beoogde nieuwe collegeleden van UvA-HvA. Dat zijn respectievelijk bètadecaan Karen Maex (rector) en hoogleraar onderwijskunde Geert ten Dam (collegevoorzitter).