Vicevoorzitter Hans Amman stapt na ruim twee jaar op als vicevoorzitter van het College van Bestuur van de UvA. Dat bericht in NRC bevestigt Amman vanochtend aan Folia. Dat nieuws komt tegelijkertijd naarbuiten met het uitlekken van de bestuurders die voorgedragen zullen worden ter vervanging van Louise Gunning en Dymph van den Boom. Karen Maex, nu nog decaan van de bètafaculteiten van UvA en VU, is beoogd rector magnificus van de UvA en Geert ten Dam is beoogd collegevoorzitter.
Hans Amman begon op 1 februari 2014 aan zijn baan als vicevoorzitter van het College van Bestuur, nadat hij eerder diezelfde functie vervulde aan de Universiteit Utrecht. Als opvolger van Paul Doop werd hij hoofdverantwoordelijk voor onder meer de vastgoedportefeuilles van UvA en HvA. Daarop kwam veel kritiek: de UvA zou onverantwoord speculeren met vastgoed en opleidingen zouden tegen hun wil of te snel moeten verhuizen. Ook de Maagdenhuisbezetters maakten het vastgoedbeleid tot één van hun belangrijkste punten van kritiek.
Daarnaast was Amman verantwoordelijk voor het allocatiemodelHet allocatiemodel bepaalt hoe het geld wordt verdeeld over de faculteiten.. De discussie daarover werd aangewakkerd toen de Faculteit der Geesteswetenschappen en de Faculteit der Rechtsgeleerdheid grote tekorten vertoonden en meenden benadeeld te worden door dat verdeelmodel. De UvA-medezeggenschap wilde dat het allocatiemodel volledig op de schop ging, maar dat gebeurde tot op heden nog niet.
Met het vertrek van Amman wisselen binnen anderhalf jaar drie van de vier collegeleden van de UvA en de HvA. Collegevoorzitter Louise Gunning stapte op naar aanleiding van kritiek op de ontruiming van het Maagdenhuis en UvA-rector magnificus Dymph van den Boom bereikt over een paar maanden de pensioengerechtigde leeftijd en vertekt om die reden. Nu ook vicevoorzitter Hans Amman vertrekt, is alleen HvA-rector Huib de Jong de stabiele factor in het College van Bestuur.
Kordate bètadecaan
De Vlaamse Karen Maex is op dit moment decaan van de twee bètafaculteiten van de Vrije Universiteit en de bètafaculteit van de UvA. Die rol vervult ze, nadat ze in 2013, vooruitlopend op een fusie van de drie faculteiten werd aangesteld. Die fusie kwam er uiteindelijk niet, waardoor Maex nu een vernsipperde portefeuille heeft met wel en niet-samenwerkende opleidingen en afdelingen.
Maex, die bestuurlijk ingenieur is, doorliep voorheen een indrukwekkende carrière aan de Katholieke Universiteit Leuven (KUL), waar ze zich van docent opwerkte tot professor en eerste vrouwelijke vice-rector in Vlaanderen. In 2013 deed ze een gooi naar het rectoraat van de KUL, maar in een verkiezing legde ze het uiteindelijk nipt af tegen Rik Torfs. Door haar collega Christoffel Waelkens werd Maex omschreven als ‘kordaat en beschaafd’. Aan de UvA wordt Maex de eerste niet-Nederlandse rector.
Vakexpert
Geert ten Dam promoveerde eind jaren tachtig in Groningen en is al geruime tijd hoogleraar onderwijskunde aan de UvA. Ze profileerde zich vaak als vakinhoudelijk expert en heeft tal van nevenfuncties, waarvan de meeste in de onderwijswereld. Zo was ze in het verleden voorzitter van de Onderwijsraad. De Onderwijsraad is een onafhankelijk adviescollege van de overheid op het gebied van onderwijs. en is ze nu onder meer betrokken bij het grote onderwijsvernieuwingsproject Onderwijs 2032 en is ze kroonlid van de Sociaal-Economische Raad. Ten Dam vervulde tot op heden geen bestuurlijke functies aan de UvA.
Amman wilde inhoudelijk niet ingaan op de redenen van zijn vertrek.
Dit bericht wordt aangevuld.